Ai diabet ? Iată de ce să ţii cont !

1 71555 original jpg jpeg

Diabetul afectează peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial. Numărul persoanelor cu diabet este în creştere şi se estimează că până în anul 2030 va ajunge la 552 milioane, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În cele mai multe cazuri,boala este descoperită întâmplător,pacienţii neconştientizând existenţa bolii timp îndelungat. Printre cauzele care conduc la această situaţie se numără:lipsa educaţiei medicale şi a informării cu privire la mijloacele de prevenţie şi tratament,dar şi cu privire la riscurile şi complicaţiile pe care această boală le poate genera în timp.

Cum afectează organismul?

Diabetul creşte riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral-50% din persoanele cu diabet zaharat decedează ca urmare a bolilor cardiovasculare.

De asemenea,această afecţiune reprezintă una dintre principalele cauze de insuficienţă renală,aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedând din această cauză .

O altă complicaţie severă a diabetului este retinopatia diabetică (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei),una din principalele cauze de orbire,astfel încât,după 15 ani de evoluţie a bolii,aproximativ 2% dintre cei afectaţi vor orbi.

Existenţa diabetului poate afecta şi nervii (neuropatie diabetică),care în asociere cu o circulaţie sangvină deficitară la nivelul membrelor inferioare,creşte riscul de ulceraţii şi amputaţii la acest nivel. Peste 50% din persoanele cu diabet prezintă această complicaţie, care se manifestă prin:furnicături,dureri,senzaţie de amorţeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor şi mâinilor.

«Astăzi se poate trăi timp îndelungat cu diabet»

“Dacă luăm în calcul şi toate complicaţiile acestei boli,ne dăm seama cât de importantă este educaţia specifică şi continuă a pacienţilor cu diabet pentru succesul terapiei şi controlul evoluţiei acestei afecţiuni pe termen lung. Datorită progreselor medicinei,astăzi se poate trăi timp îndelungat cu diabet.

Accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie le poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii şi implicit a celor din jurul lor. Prin cercetare şi dezvoltare continuă,medicina modernă vizează descoperirea de noi molecule destinate terapiei diabetului zaharat,care să permită un control optim al glicemiei,contribuind astfel la prevenirea complicaţiilor şi creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor.”,a declarat Dan Zaharescu,Director Executiv – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg