Alegerea ochelarilor şi a lentilelor. Trucuri ca să n-o dai în bară
Îţi alegi rama ochelarilor;şi lentilele nu doar ca să se potrivească cu tenul tău şi cu forma feţei. Află care sunt criteriile de care trebuie să ţii cont în alegerea ochelarilor şi a lentilelor.
Alegerea ochelarilor - Cum alegi rama ochelarilor
Să spunem că optezi pentru lentile din sticlă: dacă ai o miopie uşoară, orice tip de ramă se potriveşte, dar pentru o miopie puternică, lucrurile se schimbă. În acest din urmă caz, ai nevoie de rame dintr-un material mai dens - plastic spre exemplu, care să mascheze grosimea ceva mai mare a lentilelor. Ramele nu trebuie să fie mari, ci de preferat rotunde, pentru a diminua efectul vizual „fund de sticlă“.
Dacă suferi de hipermetropie puternică, e mai bine ca în alegerea ochelarilor să optezi pentru rame mai mari, mai late, gen „ochi de pisică“ sau ovale, care vor diminua aşa numitul „efect de lupă“.
Dacă ai nevoie de lentile progresive, ramele trebuie să fie alese astfel încât să depăşească o anumită „înălţime minimală“ – cere sfatul opticianului în alegerea ochelarilor!
Alegerea ochelarilor - Cum alegi lentilele
Lentilele de sticlă sunt foarte rezistente la zgârieturi. Sunt însă mai sensibile la şocuri şi se sparg mai uşor. Sunt şi mai grele, ceea limitează opţiunile privind tipul de rame. Pe de altă parte, preţul lor este foarte bun, în comparaţie cu „suratele“ lor din plastic.
Lentilele din sticlă organică (de plastic) se zgârie uşor, dar sunt foarte rezistente – de aceea le sunt indicate copiilor. Sunt şi mult mai uşoare ca cele din sticlă. Un alt argument pentru alegerea ochelarilor de acest tip este că lentilele din sticlă organică se pot monta pe orice tip de ramă şi se pot colora. În condiţiile schimbărilor de temperatură, se dezaburesc foarte uşor.
Atât lentilele din plastic, cât şi cel din sticlă, pot fi supuse unui tratament antireflex, scopul fiind confort sporit pe timpul conducerii pe timp de noapte, în timpul lucrului la calculator cât şi curăţarea mai uşoară.
Citeşte şi: