Alimente săţioase care îţi dau energie la birou
Te afli în acel moment al zilei în care stai cu ochii aţintiţi în monitor, bei cafea pentru a nu-ţi pierde concentrarea, însă ţi-e foame, dar nu ai timp să mergi să iei masa?
În cazul în care te regăseşti adesea într-o astfel de postură,iată câteva alimente pe care le poţi consuma cu uşurinţă în timp ce faci treabă.1. Nuci şi migdaleAcestea menţin în limite normale nivelul zahărului în sânge pe toată durata zilei,potrivit unui studiu publicat în revista Nutriţie şi Metabolism. Aşadar,consumă un pumn de nuci dimineaţa sau la prânz sau în jur de 12-14 migdale,deoarece acestea îmbunătăţesc starea de spirit şi puterea de concentrare.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Pittsburgh,acizi graşi Omega-3 din compoziţia migdalelor măresc capacitatea anumitor zone ale creierului şi,implicit,menţin starea de bine la cote maxime.
:amestecă 2 ceşti cu migdale cu o lingură de ulei de măsline,o linguriţă de scorţişoară şi o linguriţă de ardei de Cayenne,după care bagă compoziţia la cuptorul preâncălzit la 375 de grade.
Lactoza din produsele lactate sărace în grăsimi te încarcă instant cu energie,în timp ce cantitatea mare de proteine contribuie la instalarea senzaţiei de saţietate pe o perioadă mai lungă de timp. Pentru un mic dejun energizant adaugă fulgi de ovăz într-un iaurt sărac în grăsimi. De asemenea,probioticele (bacteriile bune) din compoziţia iaurtului contribuie la buna funcţionare a sistemului digestiv şi la creşterea imunităţii,prevenind balonările.
Fă un obicei din a adăuga lapte în cafea,pentru că deşi cafeaua te ajută să fii în formă toată ziua,un consum îndelungat poate afecta sănătatea sistemului osos. Potrivit Institutului Naţional de Suplimente Dietetice,cofeina creşte cantitatea de calciu eliminată prin urină.
Un avocado pe zi ţine senzaţia de foame la limite inferioare. Grăsimimele mononesaturate din compoziţia acestui fruct exotic duc mult mai repede la apariţia saţietăţii. De asemenea,avocado este bogat în potasiu care contribuie la reglarea funcţiilor rinichilor şi a presiunii sanguine şi acid folic care determină producerea de noi celule.
Pe de altă parte,potrivit unui studiu publicat în revista Metabolismul Celular,acidul oleic din compoziţia uleiului de măsline are acelaşi efect ca şi grăsimile mononesaturate,acţionând ca un supresor al foamei. Acidul oleic declanşează în organism o reacţie care menţine senzaţia de foame la limite inferioare şi activează o zonă a creierului care transmite semnale că organismul nu mai are nevoie de calorii.
Cu doar 80 de calorii,un ou fiert bine este bogat în proteine care îţi taie pofta de mâncare pentru câteva ore bune. Într-un studiu publicat în revista Apetit,participantii au admis ca după ce au consumat un ou bine fiert,senzaţia de saţietate s-a menţinut pentru 3-4 ore,spre deosebire de cei care au ales să consume carbohidraţi în loc de proteine. Motivul este acela că proteinele se digeră mult mai greu decât carbohidraţii,fapt pentru care contribuie la prelungirea senzaţiei de saţietate.
:În cazul în care nu vrei să consumi oul simplu,presară peste el puţină sare,piper,paprika şi câteva picături de lămâie.
Gustoase şi sănătoase,citicele te pot ajuta să stai în alertă,adulmecându-le mirosul,potrivit unui studiu recent. Bineţnţeles că apoi poţi mânca fructul,deoarece zahărul natural din compoziţia citricelor se digeră în mai puţin de 30 de minute,oferind rapid energie de durată.