Ce alimente îţi vindecă inflamaţiile
Ca să lupţi împotriva diverselor inflamaţii cronice din organism, pe lângă tratamentul medicamentos, poţi profita de puterea vindecătoare a fructelor şi a legumelor cu efect antiinflamator.
Varza,leacul durerilor
Bogate în fibre,vitamina C şi beta caroten,cruciferele,cum sunt varza şi broccoli,conţin şi alte substanţe preţioase,cum ar fi glucozinaţii.
Toate acestea au virtuţi terapeutice extrem de importante în lupta cu multe boli grave,cum ar fi cancerul şi reumatismul degenerativ,de exemplu,dar şi contra inflamaţiilor.
Ideal ar fi să le consumi o dată sau de două ori pe săptămână,dacă suferi de diverse inflamaţii (reumatism,colon iritabil).
Dacă ai probleme digestive,este de preferat să alegi broccoli.
Nucile au efect contra febrei
Când cumperi nuci,ia-le întotdeauna în coajă. Ea protejează miezul plin de acizi graşi Omega-3.
Altfel rişti să fie râncede şi în loc să se opună reacţiilor inflamatoare ale organismului (febră,umflătură,durere,roşeaţă),le susţin şi le sporesc.
Nucile au în componenţa lor şi vitamina E,care acţionează contra radicalilor liberi,reducând inflamaţia.
Ghimbirul,curcuma şi cuişoarele reduc umflăturile
Iată trei condimente pe care le poţi folosi cu încredere contra inflamaţiilor.
Ultimele două sunt asociate în pudra de curry,un condiment indian uşor de utilizat,care conţine capsaicină,substanţă antiinflamatoare responsabilă pentru gustul picant.
Aceeaşi capsaicină se găseşte şi în ardeiul iute.
Macroul,«pastila» de Omega-3
Acest peşte este vestit pentru virtuţile antiinflamatoare datorate acizilor graşi Omega-3.
Pe lângă aceşti protectori ai organismului,macroul furnizează şi proteine de bună calitate,minerale,precum magneziul,cu efect antistres,şi seleniul,un bun antioxidant.
Tot el îţi oferă şi vitaminele B şi D,importante în lupta cu procesele inflamatoare.
Anghinarea calmează stomacul
Bogată în vitamina C,anghinarea are în componenţa sa şi o fibră vegetală numită inulină,benefică în inflamaţii ale stomacului sau intestinului.
Încetineşte absorbţia intestinală şi producerea de probiotice indispensabile bunei funcţionări a florei intestinale.
Se poate consuma în mâncăruri,dar poţi face din ea şi ceai,preparat din două linguriţe de plantă uscată,mărunţită,şi o cană de apă clocotită.
Roşiile vindecă reumatismul
Licopenul,cea mai mare bogăţie din compoziţia chimică a roşiilor,te ajută să combaţi orice inflamaţie din corp.
Pentru o mai bună asimilare a lui,prepară sosul de roşii cu ulei de măsline ori găteşte-le la aburi sau prin coacere.
Un argument în plus să nu eviţi roşiile este conţinutul scăzut în calorii,doar 23 la 100 de grame.
Ceapa,inamicul inflamaţiilor cronice
Inflamaţia este o reacţie normală a organismului la agresiuni şi poate deveni problematică atunci când ajunge cronică.
Radicalii liberi,corelaţi cu stresul,alimentaţia nesănătoasă favorizează cronicizarea inflamaţiei.
Ceapa intervine în procesul de cronicizare,prin faptul că are antioxidanţi (seleniu,vitamina C) şi pigmenţi antiinflamatori.
Rozmarinul,remediu ORL
Minunat dacă-l adaugi în salate de cartofi,peste fripturile din pui sau peste peşte,rozmarinul îţi conferă acizi fenolici,excelenţi antiinflamatori şi flavonoide care încetinesc dezvoltarea anumitor tipuri de cancere.
Reţine că infuzia de rozmarin ajută în inflamaţiile ORL şi în cele ale căilor hepatice.
Ţelina vindecă tumefierile
Este şi ea de mare ajutor în caz de inflamaţii,deoarece conţine acizi fenolici,capabili să blocheze acţiunea prostaglandinelor „rele”,substanţe naturale care pot provoca tumefieri.
În plus,aceşti acizi au darul de a stopa creşterea celulelor tumorale.
Rodia,un antiinflamator delicios
N-ar fi rău ca rodia să se numere printre fructele tale preferate.
Puterea ei antiinflamatoare este dată de bogăţia de fibre pe care le conţine.
Pe lângă acestea,rodia îţi aduce un plus de vitamina C şi de flavonoide,cu efect antioxidant.
O poţi adăuga în salate sau consuma ca suc,dacă nu îţi plac sâmburii ei.