Cele mai bune alimente împotriva stresului

1 47829 original jpg jpeg

Agitaţia zilnică de la serviciu, treburile şi problemele casei, într-un cuvânt stresul, îţi întind nervii la maximum şi-ţi iau toată energia. Cu o alimentaţie potrivită, poţi preveni efectele negative ale tensiunii la care te supune traiul cotidian.

Fiecare reacţionează diferit la suprasolicitare şi presiune,iar cei mai mulţi măresc consumul de dulciuri,alcool şi ţigări. Acestea nu numai că nu ne ajută,ci,dimpotrivă,provoacă multe probleme de sănătate.

Alimentele bogate în grăsimi şi zahăr solicită organismul suplimentar. Iată un regim alimentar care îţi încarcă organismul cu substanţele necesare ca să câştigi lupta cu stresul.Imunitate sporită cu vitamina C

Vitamina C este necesară atunci când stresul este la cote ridicate. Deficitul de vitamina C slăbeşte sistemul imunitar şi te face vulnerabilă în faţa bolilor şi a infecţiilor. O găseşti mai ales în mere,kiwi,cătină,sfeclă,pătrunjel şi broccoli.

Depozitele de zinc au un rol esenţial în organism,carenţa acestui mineral duce la lipsă de concentrare şi la performanţe scăzute.

Cele mai bune surse de zinc sunt carnea (vita în special),brânza,fructele de mare (stridii,midi),fasolea,ghimbirul,spanacul şi fructele uscate.

Organismul are nevoie de vitamina B1 pentru metabolizarea carbohidraţilor. Ea întăreşte sistemul nervos şi te ajută să lupţi împotriva stresului. O găseşti în pâine integrală,iaurt şi lapte bătut,fulgi de ovăz şi de porumb,varză creaţă,broccoli şi conopidă.

Stresul îţi provoacă frecvent creşteri de tensiune. De aceea,alimentaţia bogată în potasiu reglează presiunea sângelui şi funcţionarea inimii. Sursele bogate în potasiu sunt bananele,cartofii,spanacul,caisele,smochinele,strugurii.

Se ştie că unul dintre efectele negative ale stresului prelungit este depresia. Magneziul,supranumit şi mineralul anti-stres,are efect antidepresiv şi tonifiant asupra sistemului nervos.

Nervozitatea şi tensiunea sunt alungate de acest mineral,care protejează inima şi circulaţia. Îl găseşti în avocado,spanac,carne,fasole,linte şi fructe uscate.

Triptofanul face parte din grupa aminoacizilor esenţiali care ajută organismul să producă melatonină. Melatonina este hormonul care te linişteşte şi te ajută să dormi bine.

O alimentaţie bogată în acest aminoacid îţi redă somnul,îţi reduce sensibilitatea la durere,atenuează migrenele şi ajută la reducerea anxietăţii şi a tensiunii nervoase. Îl găseşti în brânză de vaci,lapte,carne,peşte,curmale uscate,carne de curcan şi banane.

Ai observat că atunci când îţi este foame devii mai nervoasă. Această nervozitate este dată de nivelul scăzut al glicemiei. Cei care te ajută cel mai mult în aceste momente sunt carbohidraţii,adică alimente ca pastele,orezul brun,cerealele integrale sau cartofii.

Ele îţi reglează nivelul glicemiei,îţi dau senzaţia de saţietate şi stimulează producerea serotoninei. Este supranumită „hormonul fericirii” pentru că stimulează buna dispoziţie.

Citeşte şi:

Cât de stresată eşti?-TEST



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg