Cum recunoşti o depresie?

1 50007 original jpg jpeg

121 milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie şi se spune că, în 2020, aceasta va fi prima cauză de invaliditate la nivel mondial. Depresia e o boală care se depistează încă destul de greu şi, de obicei, într-un stadiu avansat. Află care sunt semnele bolii, potrivit psihologilor!

Pe fondul crizei mondiale,numărul depresiilor creşte alarmant. Da,e o boală a omului modern,perfecţionist şi stresat,a omului care,la un moment dat,pierde în lupta cu cotidianul. Uneori,fără ca măcar să-şi dea seama. Încă e destul de greu să ajungi în cabinetul unui specialist de la primele semne ale bolii. Pentru că oamenii nu ştiu să interpreteze aceste semne,punându-le pe seama oboselii şi a stilului de viaţă agitat. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că,într-un stadiu avansat,depresia e mult mai dificil de tratat şi că,nu de puţine ori,cei afectaţi ajung în cabinetul medicului abia atunci când sunt în pragul unui suicid. Iar alţii chiar au avut de-a face cu o tentativă de suicid,fiind aduşi la psiholog sau la psihiatru de către membrii familiei,care atunci înţeleg că e vorba de o boală destul de gravă. Dar cum s-o recunoşti? Iată primele semne!

Organismul se revoltă în faţa bolii.Adesea,depresia începe printr-o pierdere semnificativă de kilograme sau,dimpotrivă,prin faptul că cei afectaţi iau mult în greutate,într-un timp scurt. Insomnia sau dormitul în exces,scăderea libidoului,durerile musculare sau de cap pot fi alte prime simptome.

Când suferi de depresie,resimţi o lipsă de energie:te mişti mai greu,vorbeşti mai lent şi mai puţin,eşti obosită. Puterea de concentrare e şi ea afectată,iar să iei o decizie nu mai e la fel de uşor ca înainte.

Sentimentul devalorizării,culpabilitatea excesivă,gândurile negre şi,mai ales,fatalismul sunt semne care ar trebui să alerteze pe oricine.

Tristeţea excesivăe cea mai cunoscută trăsătură a acestei boli. În plus,cei afectaţi se îndoiesc de propria valoare,sunt prost dispuşi. De obicei,încep să nu mai fie atraşi nici de cele mai mari hobby-uri de până atunci. De exemplu,un pasionat de lectură poate începe să nu mai citească.

Depresia atrage consecinţe şi în viaţa socialăa celui afectat. Relaţia de cuplu şi jobul sunt ameninţate,dar asta se întâmplă,de obicei,într-un stadiu avansat al bolii. Atunci când consideri că lucrurile nu au niciun rost,eşti tentat să renunţi la ele. În plus,depresivii se simt neînţeleşi de cei din jur resimt o puternică dorinţă de izolare.

Nu e greu de observatdiferenţa enormă între ceea ce era şi ceea ce făcea o persoană înaintea bolii şi felul în care ea se transformă în timpul depresiei. Specialiştii avertizează că cel mai bun lucru pe care o astfel de persoană îl poate face e să accepte că e bolnavă,că nu poate da acelaşi randament ca înainte şi,bineînţeles,că are nevoie de ajutor specializat.