De ce mănânci mult? Ce spun nutriţioniştii

foame jpeg

Ce ne împinge să continuăm să mâncăm, chiar atunci când nu ne mai e adevărat foame? Nutriţioniştii susţin că factorii sunt multipli. În special combinaţia de gras, sărat, dulce, provoacă stimulare cerebrală, în felul anumitor droguri.

Cele mai frecvente scuze

La întrebarea „de ce mănânci mult”,majoritatea persoanelor răspund „pentru că e bun”. Puţini sunt aceia,susţin nutriţioniştii,care spun adevărul:„pentru că nu ascult semnalele corpului meu,legate de foame şi saţietate”,„pentru că anumite alimente mă liniştesc”,„pentru că îmi umplu golul interior cu mâncare”. Dincolo de tot şi de toate,există acea plăcere de a mânca,asociată instinctului natural de supravieţuire,care ne împinge să consumăm cât mai mult atunci când mâncarea e accesibilă.

Supraofertă de mâncare

În zilele noaste,arată nutriţioniştii,marea plăcere de a mânca e legată şi de faptul că procesul se poate realiza fără efort,pentru că sunt disponibile o mulţime de alimentegata preparate,care pot fi consumate pe loc. Provocarea,pentru cei ce vor să nu se supraalimenteze,e să păstreze plăcerea de a mânca programându-şi altfel instinctul de supravieţuire – care va fi mereu prezent,fiindcă face parte din natura umană.

Alimentaţie dezechilibrată

Există voci care spun că mâncăm prea mult pentru că alimentaţia noastră e adesea prost echilibrată şi cuprinde produse care nu sunt suficient de nutritive. Cheia este ca,atunci când ne facem meniul zilnic,să punem accent pe alimentele complete,sănătoase,nutritive,săţioase. Important este,spun specialiştii,să nu cedăm în faţa publicităţii la mâncare – cea înseamnă la consum excesiv,în dauna calităţii.  

Stres şi anxietate

Specialiştii punctează şi cauzele moderne ale mâncatului în exces:proasta calitate a somnului,stresul permament,anxietăţi şi depresii netratate,proasta părere de sine,probleme psihologice. Toate aceste probleme ale omului din ziua de azi sunt compensate,uneori,prin prea multa mâncare,şi duc la o adevărată pandemie de obezitate la nivel mondial.  



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg