De ce să eviţi cartofii prăjiţi
Se prepară în scurt timp, sunt gustoşi şi nici nu este nevoie de multă îndemânare pentru a-i găti. Aşadar nu este de mirare că se numără printre cele mai apreciate feluri de mâncare. Însă nu tot ceea ce este bun este şi sănătos, iar cartofii prăjiţi nu fac excepţie!
Conţin grăsimi saturate
Prăjirea în baie de ulei este cea care dă cartofilor gustul lor inconfundabil. Prin acest proces cartofii se îmbogăţesc cu grăsimi saturate,nocive pentru sănătate. Într-un studiu realizat la Centrul pentru Diabet şi Obezitate de la Universitatea Washington din Seattle,s-a descoperit o legătură între consumul de alimente bogate în grăsimi saturate şi degradarea celulelor nervoase din creier care controlează apetitul şi menţinerea greutăţii corpului. Grăsimile trans şi cele saturate măresc valorile colesterolului rău. În timp,acesta creşte riscul producerii accidentului vascular cerebral, a bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2. Se ştie că 150 de grame de cartofi prăjiţi conţin aproximativ 24 de grame de grăsimi. Într-o dietă echilibrată,care nu depăşeşte 2.000 de calorii,o persoană nu ar trebui să mănânce mai mult de 65 de grame de grăsimi zilnic.
Sunt bogaţi în carbohidraţi
Cartofiiau în compoziţia lor amidon,care face parte din categoria carbohidraţilor. Organismul,în timpul procesului de digestie,transformă carbohidraţii în zaharuri,din care-şi extrage necesarul zilnic de energie. Cartofii prăjiţi conţin o cantitate mai mare de carbohidraţi decât cei fierţi sau preparaţi la cuptor,iar excesul este depozitat sub formă de celule adipoase. S-a constatat că 150 de grame de cartofiprăjiţi furnizează,prin ardere la nivel celular,420 de calorii. Cu cât vei consuma mai des cartofi prăjiţi,cu atât probabilitatea de a acumula kilograme în plus este mai mare.
Au multă sare
Cartofii prăjiţi sunt parcă mai gustoşi atunci când sunt asezonaţi din belşug cu sare. Dar,cantitatea maximă de sare pe care un adult ar trebui să o consume zilnic este de 1.500 mg pe zi,adică nu mai mult de jumătate de linguriţă. Sarea în exces creşte tensiunea arterială şi afectează buna funcţionare a rinichilor.
Conţin o substanţă cancerigenă
Toate tipurile de cartofi conţin un aminoacid neesenţial numit asparagină. Atunci când cartofii sunt preparaţi la temperaturi înalte,zaharurile interacţionează cu asparagina şi formează acrilamida. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat acrilamida în rândul substanţelor cancerigene,deoarece în cadrul testelor pe animale,s-a constat că substanţa favorizează dezvoltatarea tumorilor. Acrilamida se găseşte şi în fumul de ţigară,chipsuri,pâine arsă sau în produsele de patiserie.
Cu ce îi poţi înlocui
Dacă 150 de grame de cartofi prăjiţi oferă 420 de calorii,aceeaşi cantitate de cartofi copţi nu frunizează mai mult de 300 de calorii şi 12 grame de grăsimi. Pentru a prepara cartofi la cuptor ai nevoie de 1 kg cartofi,2-3 linguri ulei de măsline,1 praf de sare,rozmarin şi oregano. Cureţi cartofii şi-i tai feliuţe. Îi amesteci cu uleiul de măsline,sarea,oregano şi rozmarin tocat. Îi aşezi într-o tavă cu hârtie de copt şi-i ţii la cuptor până când se înmoaie şi se rumenesc uşor. Ai grijă să-i întorci la jumătatea timpului în cuptor,pentru a se coace uniform.