Iată cât de mult îngraşă băuturile carbogazoase!
Cercetătorii americani au descoperit posibilitatea unei legături între prezenţa unor markeri genetici de un anumit tip şi riscul de obezitate produs de consumul băuturilor carbogazoase.
Anumiţi markeri genetici ar putea explica de ce unii consumatori de băuturi carbogazoase sau alte băuturi îndulcite artificial sunt mai predispuşi la obezitate decât alţii.
Studiul arată că participanţii care au în ADN aceşti markeri într-o cantitate mai mare decât alţii au un risc mai mare de a suferi de obezitate.
În plus,cu cât au băut mai multe băuturi cu îndulcitori,cu atât a crescut şi diferenţa între cele două grupuri în ceea ce priveşte riscul de obezitate.
"Datele noastre sugerează că factorii genetici şi de mediu ar putea avea un efect combinat asupra riscului de obezitate. În cazul celor care au deja un risc genetic ridicat, riscul de obezitate ar putea fi diminuat prin alegerea unor băuturi mai sănătoase",a spus un cercetător din cadrul studiului,Lu Qi,profesor asistent la Şcoala Harvard de Sănătate Publică.
Băuturile îndulcite contribuie,cel mai probabil,la obezitate pentru că au un nivel ridicat de calorii,dar nu satisfac apetitul,motiv pentru care,de multe ori,oamenii nu reduc aportul de calorii din mâncare,pentru a compensa cu cele pe care le consumă în formă lichidă.