Legume care-ţi întăresc imunitatea
Răceşti prea des? Profită de calităţile legumelor de toamnă: îţi stimulează din plin imunitatea. Pentru mai mult efect, consumă-le crude, sub formă de salate.
Morcovul,«rădăcina vieţii»
Proprietăţile curative ale morcovului sunt cunoscute încă din Antichitate. Consumat sub formă de suc sau preparat în mâncăruri,creşte rezistenţa şi contribuie la întreţinerea şi redobândirea stării de sănătate (conţine calciu,magneziu,fier,potasiu,B1,B2,B6).
Carotenul elimină substanţele toxice din corp,având acţiune antioxidantă (împiedică formarea celulelor canceroase) şi scade nivelul colesterolului „rău” din sânge.
Usturoiul,antibiotic natural
Usturoiul este leguma cu cel mai puternic efect antiviral şi antibiotic,protejându-te de gripă şi de răceală. Conţine vitamina C,seleniu,zinc,calciu,B1,B2 şi alte elemente esenţiale care menţin ţesuturile tinere.
Consumă cel puţin trei căţei de usturoi pe zi şi te vei simţi revigorată. Mirosul poate fi combătut mestecând,după masă,pătrunjel,măghiran sau cimbrişor.Varza roşie este detoxifiantă
Mult mai bogată în antioxidanţi decât cea albă,varza roşie are o puternică acţiune detoxifiantă,reducând cu mult riscul de cancer. În plus,complexul de vitamine şi de minerale încetineşte procesul de îmbătrânire şi te ajută să ai o stare generală mai bună.
Vitamina C ajută cardiacii,în sezonul rece,să facă faţă mai uşor temperaturilor scăzute. O jumătate de pahar cu suc,de trei ori pe zi,îţi stimulează imunitatea.
Proprietăţi
: 7,1 mg vitamina C,240 mg potasiu;
:14 mg vitamina C,620 mg potasiu;
:50 mg vitamina C,270 mg potasiu.
Sote de morcovi
Ingrediente:250 g morcovi;1 ceapă roşie potrivită;1 linguriţă unt;1 legătură pătrunjel verde;piper alb;sare.
Preparare:Cureţi morcovii şi îi tai cubuleţe. Ceapa o toci mărunt. Într-o crăticioară,pui untul la încins,adaugi morcovul şi ceapa şi le laşi să se înmoaie bine,amestecând din când în când. La final,adaugi sare şi piper după gust şi presari pătrunjelul verde tocat fin.
Proprietăţi sănătate:Pătrunjelul stimulează puternic sistemul imunitar. Proprietăţile sale cresc dacă este asociat cu morcovi. În plus,morcovul şi pătrunjelul ajută digestia şi cresc pofta de mâncare,motiv pentru care este indicat în alimentaţia persoanelor în convalescenţă.
Supă-cremă de usturoi
Ingrediente:1 litru supă de pui sau apă;50 g unt;2 linguri făină;10 căţei de usturoi;5 cartofi potriviţi;100 ml smântână dulce;crutoane;caşcaval;pătrunjel;piper;sare.
Tai cartofii cubuleţe şi căţeii de usturoi în felii. Topeşti untul în oala în care vrei să prepari supa,la foc mic. Adaugi două linguri de făină,apoi adaugi supa de pui sau apa.
Pui cartofii tăiaţi cubuleţe şi laşi la fiert. După ce s-au înmuiat bine cartofii,îi pasezi în supă. La final,adaugi usturoiul pisat şi smântana dulce. Serveşti supa cu crutoane,caşcaval ras şi pătrunjel tocat mărunt.
Usturoiul înhibă răspândirea paraziţilor,previne hipertensiunea şi,aplicat pe răni,calmează durerile.
Ciupercile cresc puterea anticorpilor
Studiile arată că ciupercile cresc activitatea anticorpilor din organism,făcându-i mai puternici.
Aşadar,dacă ai o infecţie,include ciupercile în alimentaţia zilnică şi te vei recupera mai uşor (crude în salate sau gătite la cuptor).
Specialiştii le mai recomandă în cazul asteniei de toamnă,deoarece combat oboseala şi depresia.