Pierderea echilibrului cauze. Ce se află la originea tulburărilor

1 69764 original jpg jpeg

Pierderea echilibrului cauze. Ţi s-a întâmplat să suferi de vertij şi să îţi pierzi echilibrul? Iată ce se poate ascunde în spatele acestei probleme.

Păstrarea direcţiei de mers sau regăsirea echilibrului după o aplecare sunt rezultatul bunei funcţionări a milioane de structuri specializate din corp. Muşchii şi tendoanele nu s-ar putea opune forţei gravitaţionale fără ajutorul aparatului vestibular şi al creierului,după cum comenzile cerebrale nu ar avea efect în lipsa unor nervi,articulaţii şi muşchi integri.

Cine-ţi dă direcţia

Pierderea echilibrului cauze - Ceea ce specialiştii numesc aparat vestibular  face parte din urechea internă şi este responsabil cu echilibrul în mişcare,iar de echilibrul static răspund organele otolitice. Toate aceste structuri conţin endolimfă,un gel care se deplasează în funcţie de mişcările corpului.

În plus,organele otolitice conţin şi cristale de săruri de calciu. Rotirea capului face ca aceste cristale să se „deplaseze“ în sens opus,de fapt să rămână pe loc,din inerţie. Toate aceste mişcări stimulează prelungirile celulare,iar semnalul este transformat în impuls nervos şi transmis la creier. În mod normal,acesta le interpretează şi elaborează comenzi pentru reglarea echilibrului.

Pierderea echilibrului cauze - De unde vin tulburările

Cel mai frecvent,tulburările de echilibru sunt consecinţa bolilor neurologice. Din acest motiv,un examen neurologic investighează întotdeauna reflexele,capacitatea de a ne coordona mişcările şi de a ne menţine corpul în poziţie verticală,cu ochii închişi.

La originea tulburărilor de echilibru pot sta afecţiuni cerebrale de tipul tumorilor, accidentelor vasculare, meningoencefalitelor sau sechelelor posttraumatice. Şi afecţiunile sistemului nervos periferic se pot manifesta prin tulburări de echilibru.

Ce este vertijul

Pentru că aparatul vestibular este localizat în urechea internă,afecţiunile acesteia au ca urmare tulburările de echilibru. Boala Meniere este una dintre acestea şi se manifestă prin ameţeală (vertij) pronunţată. Persoana afectată are senzaţia că totul se învârteşte în jurul ei. În cazul femeilor,retenţia de sare premenstruală poate agrava aceste crize.

Pierderea echilibrului cauze - Ochii dau şi ei echilibru

Vederea ne ajută şi ea să ne menţinem echilibrul,datorită comunicării dintre aparatul vestibular şi sistemul vizual. În acest mod ne ajustăm poziţia în timpul mersului. Iată un exemplu important:când ne rotim cu ochii închişi,ameţim mult mai repede decât atunci când ne „agăţăm“ privirea de obiectele din jur.

Senzaţie temporară de vertij poate declanşa chiar şi vizio­narea unui film 3D. Ochii şi creierul sunt obişnuiţi să creeze efectul 3D prin suprapunerea a două imagini bidimensionale. 3D-ul îi supune unui conflict senzorial,din cauza ochelarilor care prelucrează imaginea în felul lor. Greaţa şi senzaţia de ameţeală pot să apară la persoanele cu strabism sau cu ambliopie (ochi leneş),dar şi la cele sănătoase,care au uşoare tulburări de vedere.

Pierderea echilibrului cauze - E bine să ştii!

Tulburările de echilibru nu sunt o boală,ci un simptom al unei afecţiuni. De aceea,şi tratamentul lor depinde de tratamentul bolii care le determină. Nu există recomandări medicamentoase specifice tulburărilor de echilibru. Kinetoterapia poate,în multe situaţii,să fie un ajutor bine-venit,dar are efect numai dacă se asociază tratamentului de fond al bolii care a produs tulburările de echilibru.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg