Premenopauza. 5 întrebări la care trebuie să ştii răspunsul
Premenopauza este un proces biologic natural, cu numeroase dereglări hormonale. Fertilitatea-i în scădere, starea emoţională variază, iar bufeurile sunt la ordinea zilei. Ce-i de făcut?
Menopauza nu apare de pe-o zi pe alta, ci e precedată de o altă perioadă: premenopauza. Aceasta începe,de obicei,între 45 şi 50 de ani şi durează unul-doi ani,având câteva manifestări specifice.
Ce este premenopauza?
Premenopauza se defineşte prin apariţia unor menstruaţii neregulate,uneori însoţite şi de alte tulburări. Se poate vorbi despre o anarhie hormonală.
Mai întâi,corpul trebuie să facă faţă scăderii progesteronului şi creşterii estrogenului,ceea ce creează simptomele sindromului premenstrual permanent.
Organismul reţine apa,îţi simţi picioarele grele şi sânii devin dureroşi. Ai dureri de cap,devii iritabilă şi agresivă. Asta poate dura câteva luni sau câţiva ani.
E posibilă o întârziere a menopauzei?
Nu. Vârsta menopauzei,de regulă 51 de ani,e influenţată de genetică. Nimic nu o poate întârzia.
În schimb,la fumătoarele înrăite,menopauza poate apărea mai devreme cu unul sau doi ani.
Premenopauza şi anticoncepţionalele
Cum anticoncepţionalele au efectele lor,te pot induce în eroare,mai ales atunci când vorbim despre menopauză.
Iată de ce,în preajma vârstei de 50 de ani,medicul îţi va propune să încetezi din a le mai lua,cel puţin pentru o perioadă.
Astfel,vei vedea dacă menstruaţia revine sau nu,în mod natural. La fel,poţi sesiza dacă în acest interval apar şi celebrele bufeuri.
Ce legătură au fibroamele cu asta?
Da, premenopauza poate induce o dereglare hormonală ce favorizează apariţia unui fibrom uterin. 30% din femeile cu vârste de peste 40 de ani suferă de această boală.
În majoritatea cazurilor,fibromul este asimptomatic,nefiind nevoie nici de tratament,nici de o intervenţie chirurgicală.
După menopauză,se poate întâmpla să dispară pur şi simplu,în câteva luni sau în câţiva ani,ca şi cum nici n-ar fi existat. Mergi,totuşi,frecvent la medic!
Premenopauza se tratează?
Nu,dacă suporţi uşor felul în care se manifestă. Dar,dacă vrei să faci să dispară simptomele sindromului premenstrual permanent,medicul îţi poate prescrie un tratament pe bază de progesteron,pentru una până la trei săptămâni pe lună.
Până când iei anticoncepţionale?
Premenopauza are ca inconvenient şi creşterea în greutate,pe care anticoncepţionalele te pot ajuta s-o eviţi.
Chiar dacă fertilitatea scade după 40 de ani şi aproape că dispare după 45 de ani,riscul de a te îngrăşa rămâne şi e mai acut.
Premenopauza - Unele femei sunt mai norocoase!
Sunt femei la care premenopauza este o perioadă destul de scurtă,de doar un an,şi resimt prea puţine transformări ale organismului.
Oricât de norocoase ar fi,tot se vor confrunta cu bufeurile. Vor avea parte şi ele de schimbări psihologice. Cele mai multe femei simt că le enervează aproape orice.
Greu de acceptat e faptul că silueta se modifică şi că premenopauza înseamnă că fiecare calorie se depune. În această perioadă,e ceva obişnuit să te îngraşi brusc.
Din fericire,după doi-trei ani poţi reveni fără mare greutate la silueta de dinainte,dacă te preocupă aspectul exterior!