Sfaturi esenţiale pentru o inimă sănătoasă
Potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii, bolile de inimă cauzează, la nivel internaţional, peste 17 milioane decese anual, motiv pentru care trebuie să ai grijă de inima ta.
Luna septembrie este sărbătorită ca Luna Inimii,iar cardiologi din toată lumea atrag atenţia asupra importanţei prevenţiei bolilor cardiovasculare şi implicit a luptei împotriva colesterolului mărit,unul dintre principalii factori de risc ai acestor boli.
„Să nu uităm că bolile de inimă reprezintă astăzi principala cauză de mortalitate la nivel internaţional şi că 80% dintre decesele provocate de aceste afecţiuni ar putea fi prevenite cu un stil de viaţă sănătos.” a afirmat Prof. Dr. Florin Mitu,medic cardiolog.
Ce trebuie să faci pentru a preveni bolile de inimă? Iată 3 sfaturi pentru menţinerea colesterolului în limite normale şi implicit pentru prevenirea bolilor de inimă:
1. Cât mai multă activitate fizică
Mişcarea este foarte importantă şi pentru menţinerea sănătăţii inimii. Nu este nevoie de sport de performanţă,ci mai degrabă de mişcare uşoară practicată cu regularitate! Zilnic sau de câteva ori pe săptămână este important să alergăm,să mergem cu bicicleta,sau să facem plimbări în aer liber. De asemenea,ne ajută mult să urcăm pe scări şi nu cu liftul,să mergem pe cât posibil pe jos şi mai puţin cu maşina. Să nu uităm că sportul este şi un excelent antidot pentru stres,întrucât ne ajută să ne relaxam nu numai corpul,ci şi mintea!
2. Consumă grăsimi nesaturate şi esenţiale!
Un rol important în lupta ȋmpotriva colesterolului şi în prevenţia bolilor cardiovasculare îl are consumul de grăsimi nesaturate şi esenţiale. Acestea se găsesc în uleiuri vegetale (uleiul de rapiţă,cel de in), produse care sunt preparate din uleiuri vegetale şi în fructe oleaginoase (nuci,alune,migdale,seminţe). Grăsimi bune conţin şi preparatele din peşte gras (somon,macrou,hering).
Grăsimile nesaturate şi esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6 ar trebui să se regăsească în meniul zilnic. De asemenea,legumele proaspete,uscate sau gătite,precum fasolea,lintea,mazărea şi soia,sunt aliaţi puternici în lupta împotriva colesterolului,datorită conţinutului bogat de vitamine şi fibre. Tot Prof. Dr. Florin Mitu recomandă ca,pe cât posibil,să evităm preparatele din carne grasă de porc sau de oaie. La fel şi dulciurile rafinate care de cele mai multe ori conţin grăsimi saturate şi trans,grăsimi rele care cresc nivelul colesterolului.
3. Testează-ţi nivelul colesterolului şi glicemia cel puţin o dată pe an!
Având în vedere că nivelul colesterolului se poate modifica periodic,testarea anuală este esenţială! Datorită stilului de viaţă,numărul celor care au colesterolul şi glicemia peste limite creşte de la an la an,iar cei mai mulţi află că suferă de boli ale inimii în stadii mai avansate ale bolii. Tocmai de aceea specialiştii atrag atenţia cât este de importantă prevenţia şi,implicit,testarea anuală a colesterolului şi glicemiei.
Citeşte şi: