Zahărul: cât de mult este prea mult

1 55308 original jpg jpeg

Cine ar spune nu unei prăjituri delicioase cu cremă sau unor bomboane fine de ciocolată? Însă gustul lor irezistibil este asigurat de o cantitate generoasă de zahăr, care, în exces, îţi poate face mai mult rău decât bine.

Chiar dacă zahărul este o sursă de calorii goale,adică nu are un aport de substanţe nutritive,el are şi un rol benefic,mai exact este un inamic redutabil al stresului,limitându-i efectele asupra organismului. Totuşi,cât de mult este prea mult? Poţi să adaugi zilnic câte puţin în alimentaţia ta sau este mai bine să renunţi de tot la el?

Ce este zahărul?

Toate fructele şi legumele conţin zaharoză,un carbohidrat care se formează în momentul în care planta transformă lumina soarelui în hrana şi energia necesare supravieţuirii. Zahărul se găseşte în alimente fie în formă naturală,cunoscut sub denumirea de fructoză,care este în fructele şi legumele proaspete,fie sub formă de zahăr adăugat,adică cel introdus în produse în momentul procesării lor. Zahărul adăugat este cel mai periculos pentru sănătate,deoarece 100 de grame conţin aproximativ 400 de calorii,care-ţi dau metabolismul peste cap.

Care este doza recomandată?

Cantitatea zilnică permisă de zahăr diferă de la o persoană la alta,depinzând de vârsta şi de numărul de calorii consumate într-o zi. Totuşi,dacă vrei să eviţi eventuale complicaţii,e bine să te încadrezi în cel mult 20 de grame de zahăr pe zi,echivalentul a 5 linguriţe.

Această cantitate de zahăr include şi zahărul care se găseşte deja în alimentele pe care le consumi zilnic,nu doar cel pe care-l adaugi tu în preparate.

Cantitatea de zahăr consumată trebuie să scadă pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dacă în adolescenţă aveai voie 6 linguriţe de zahăr pe zi,după 30 de ani sunt permise doar 5,iar după 45 de ani,cel mult 3. Dacă depăşeşti această doză,eşti predispusă la acumularea de kilograme în plus,dar şi la apariţia diabetului de tip 2 sau a obezităţii.

Sfatul specialistului:Adriana Vlad,specialist nutriţie şi fitoterapie Clinica E-lite-Nutriţia,Deva,elite.nutritia@yahoo.com

Zahărul din alimentaţie poate fi înlocuit cu alternative mult mai sănătoase care nu afectează starea de sănătate. Prima ar fi mierea,care conţine vitamine,minerale şi substanţe nutritive de calitate. Mierea polifloră,de floarea-soarelui,de tei etc. ajută la stimularea funcţiei pancreatice,în timp ce mierea de salcâm este recomandată chiar şi diabeticilor,dacă este consumată limitat.

Se pot lua între 1 şi 3 linguriţe/zi,iar dacă în regimul alimentar al acelei zile nu au intrat şi alte dulciuri,se pot administra până la 5 linguriţe/zi. O altă alternativă a zahărului ar fi stevia,un îndulcitor foarte sănătos,care se găseşte sub formă lichidă,fiind indicate între 15 şi 50 ml/zi. 

Cantitatea de zahăr din fructe

100 g struguri roşii ............. 4 linguriţe100 g portocală .............  1 linguriţă100 g măr .............  2 linguriţe100 g banană .............  3 linguriţe100 g ananas .............  2 linguriţe 

Alimente Care ascund un conţinut de  zahăr

100 g pâine albă ............. 3 linguriţe

100 g orez alb ............. 2 linguriţe

100 g cartofi ............. 1 linguriţă

100 g pastă de tomate............. 1 linguriţă

100 g cereale ............. 3 linguriţe

100 g muştar clasic ............. 1 linguriţă

250 ml suc acidulat ............. 10 linguriţe

250 ml de bere ............. 6 linguriţe

Zahărul natural din fructe (fructoză),în exces,poate favoriza acumularea kilogramelor. De aceea este bine să alternezi fructele cu un aport ridicat de zahăr cu cele cu un conţinut mai scăzut.

Poţi face şi tu

Cremă de cacao

 30 g fulgi de ovăz

100 ml iaurt

1% grăsime

1 lingură cu vârf de cacao

1 lingură miere

Fulgii de ovăz se amestecă cu mierea şi cu cacaua şi se omogenizează foarte bine cu ajutorul unui blender. Se adaugă iaurtul şi se mai omogenizează 2 minute. Se dă la rece pentru cel puţin o jumătate de oră,p\nă se]ntăreşte.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg