3 moduri în care picioarele tale îţi semnalează că ai probleme cu inima

Când te gândești la starea de bine a inimii, probabil că mintea ta nu se duce automat la picioare. Chiar dacă sunt mai departe de inimă, te pot avertiza asupra mai multor probleme cardiace.

1 picioare jpg jpeg

Dacă vrei să-ţi menţii inima sănătoasă, este bine să renunţi la fumat, în caz că ai acest obicei, să ai o dietă variată, echilibrată. Pentru a preveni eventualele afecţiuni cardiovasulare, fii atent şi la aspectul picioarelor. O serie de modificări apărute la membrele inferioare ar trebui să-ţi atragă atenţia şi să te trimită la medicul de familie ori cardiolog.

Se răresc firele de păr de pe degete

În general, părul ne spune multe despre starea de sănătate. Chiar şi cel de pe degetele de la picioare indică eventuale probleme. Rărirea părului de pe degetele de la picioare poate fi semnul unor afecţiuni cardiovasculare.

Citeşte şi: Dacă eşti cardiac, evită aceste alimente! Ce-ţi recomandă cardiologii să scoţi din meniu

Pierderea acestor fire de păr se petrece în cazul unei circulații periferice deficitare care este însoţită de scăderea fluxului sanguin către vasele mici de sânge care susțin creșterea părului.

Pe de altă parte, îngroşarea sau asprirea părului de pe degetele de la picioare indică o circulație sanguină îmbunătățită, dar şi modificări hormonale, tulburări ovariane sau suprarenale. Dacă observi aceste schimbări, adresează-te medicului de familie pentru eventuale analize de sânge.

Unghiile se colorează în albastru sau violet

Şi unghiile pot da indicii cu privire la starea ta de sănătate. Dacă nu te-ai lovit recent, dar unghiile de la un picior ori de la ambele au deveni albăstrui sau violet, această schimbare poate indica cianoză. Aceasta apare atunci când sângele nu transportă suficient oxigen către zonele periferice ale corpului. Şi buzele pot avea o culoare neobişnuită, cadaverică din această cauză. Mușchii, organele, țesuturile ar putea să nu primească oxigenul de care au nevoie.

Citeşte şi: Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Afecţiunile grave care se manifetsă prin cianoză, dar şi dificultăți de respirație sunt boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), hipertensiunea pulmonară și insuficiența cardiacă congestivă.

Picioarele se umflă

Anumite medicamente sau excesul de alimente sărate pot duce la umflarea picioarelor și a gleznelor, simptom cunoscut sub numele de edem. Dacă ai insuficiență cardiacă congestivă, una sau ambele camere inferioare ale inimii își pierd capacitatea de a pompa sânge. Prin urmare, sângele poate reveni în picioare, glezne și picioare, provocând edem. Dacă apeşi cu un degete pielea de pe picioarele umflate, aceasta nu revine la forma iniţială timp de câteva secunde.

Reţine!

Şi bolile de rinichi se pot manifesta prin umflarea picioarelor.