3 moduri prin care pielea îţi arată că ai probleme cu ficatul

Te-ai aştepta ca atunci când ficatul se îmbolnăveşte să simţi durere sau disconfort în partea dreaptă, acolo unde este poziţionat. Nu este cazul în cazul acestui organ.

image

În cazul unor afecţiuni hepatice, manifestările devin vizibile pe piele. Care este motivul? Una dintre cele peste 500 de funcții ale ficatului este să producă și să elibereze un lichid numit bilă, ce descompune grăsimile și susţine disgetia.

Bila are un pigment gălbui numit bilirubină care se acumulează când ficatul are probleme provoacă icter. Acesta se manifestă pe piele, prin îngălbenirea ei, dar şi a albului ochilor. Alte semne sunt închiderea la culoare a urinei şi a scaunului, durerile de stomac,  frisoanele, temperatura corporală ridicată. Icterul nu este singurul simptom al bolilor hepatice. Vezi ce alte semne dau pe piele problemele ficatului!

1. Mâncărimile pielii

Adesea, mâncărimile pielii sunt asociate cu alergiile sau înţepăturile de insecte. Ştiai că pot fi provocate şi de nivelurile crescute de sare biliară? Mâncărimea care se agravează noaptea poate fi un semn că afecțiunea este legată de ficat.

Vezi și: Probleme cu ficatul? Iată ce alimente trebuie să eviţi!

Pot apărea mâncărimi izolate, de pildă pe un picior, în palmă sau pe talpă, sau pe zone mai mare ale corpului. Zgârieturile pot duce la iritaţii şi roşeaţă. Mâncărimile sunt diferite de cele cauzate de alergii sau înţepături, întrucât nu sunt însoţite de erupții pe piele sau leziuni.

Info

Mâncărimile provocate de boli ale ficatului se agravează la căldură, chiar şi după un duş fierbinte, în timpul menstruației, sarcinii sau a unui tratament de substituție hormonală.

2. Înroşirea palmelor

Dezechilibrele hormonale se manifestă prin înroşirea palmelor, iar ficatul joacă un rol important în procesul de reglare hormonală. Numit şi palme hepatice, eritemul palmar poate fi cauzat de o afecțiune a ficatului. Mai mulţi factori, printre care se numără bolile genetice şi sarcina ,pot fi responsabili pentru apariţia acestui simptom. O boală hepatică poate provoca dilatarea vaselor de sânge din mâini, ceea ce înroșeşte palmele. Acest proces se poate petrece şi la nivelul picioarelor, ceea ce duce la înroşirea tălpilor (eritem plantar).

Vezi și: Alimentul care îţi distruge ficatul mai mult decât alcoolul. Şi tu îl consumi zilnic

3. Ieşirea în evidenăţă a venelor

Vasele de sânge care se văd la suprafața pielii poartă numele de angiom venos sau angiom-păianjen. Acesta poate fi un simptom am unei afecţiuni grave a ficatului: ciroză. Ficatul joacă un rol important în procesarea sângelui care irigă stomacul şi intestinele, dar prezența țesutului cicatricial cauzat de alte afecţiuni ale ficatului afectează această funcţie și reduce fluxul de sânge. Din această cauză pielea de pe picioare poate avea aspectul unor vene ca o pânză de păianjen. Şi pe nas sau în alte zone ale corpului pot apărea pete roșii sau vânătăi.

Atenţie!

Mergi la medicul de familie dacă, pe lângă venele ca o pânză de păianjen apărute pe piele, te confrunţi şi cu oboseală, îngălbenirea ochilor sau a pielii.  

FOTO: Shutterstock