Beneficiile curei cu cătină

1 73538 original jpg jpeg

În sezonul rece, există un mai mare risc de aparţie a răcelilor şi a gripei. De aceea, este bine să-ţi întăreşti sistemul imunitar, urmând un tratament cu una dintre cele mai cunoscute daruri ale naturii: cătina.

Numită şi „ginsengul românesc“,cătina este un arbust care se întâlneşte pe prundişuri,de-a lungul râurilor şi pe dealuri. În scop terapeutic,de la plantă se folosesc micile sale fructe suculente,de un portocaliu intens,proaspete sau uscate ori sub formă de ulei şi sirop.

Sucul întăreşte imunitatea

Pentru ca orgasnimul să reziste în faţa bacteriilor,ţine o cură cu suc de cătină. Fructele acestui arbust sunt bogate în vitamine (C,E,K,P,complexul B),minerale şi oligoelemente,având proprietăţi antibiotice,imunostimulatoare,antiinflamatoare şi cicatrizante. Sucul se obţine astfel:culege fructe de cătină,spală-le cu apă rece şi zdrobeşte-le. Consumă băutura obţinută pe parcursul a 24 de ore. Bea trei linguri de suc de cătină,de patru ori pe zi,diluat în jumătate de pahar de apă sau suc de mere.

Pe lângă sucul de cătină poţi apela şi la infuzia din fructe uscate şi zdrobite. Pune una-două linguriţe de pulbere de cătină într-o cană,peste care toarnă 250 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit,iar după 30 de minute,strecoară şi bea ceaiul,mai ales când organismul este slăbit.

Siropul,adjuvant în gripă

Te confrunţi cu gripă,bronşită sau pneumonie? Pentru a grăbi vindecarea şi pentru ca organismul să facă faţă acceselor de febră,consumă zi de zi,pe stomacul gol,şase linguri de sirop de cătină,amestecat cu puţină apă. Amestecă 500 ml de suc de cătină cu 500 ml de miere. Omogenizează bine ingredientele şi pune licoarea la frigider,într-o sticlă închisă ermetic.

Întrucât conţine o cantitate mare de antioxidanţi,siropul de cătină este indicat şi în afecţiunile cardiovasculare,cum sunt hipertensiunea arterială şi ateroscleroza. Acesta protejează inima şi vasele de sânge,scade colesterolul „rău“ (LDL) şi previne îngroşarea arterelor. Consumă zi de zi câte trei-patru linguri de sirop de cătină,simplu sau diluat. 

Uleiul ameliorează bolile de piele

În cazul în care suferi de psoriazis,eczeme,arsuri ori mâncărimi,urmează o cură de patru-şase săptămâni cu ulei de cătină,pe care îl găseşti la plafar. Datorită vitaminei E care se găseşte din abundenţă în compoziţia fructelor de cătină,pielea este revitalizată. Se administrează pe cale orală între 30-50 de picături de picături de ulei de cătină,dimineaţa şi seara.

Acest tip de ulei este recomandat şi persoanelor care se confruntă cu sterilitate,atât feminină,cât şi masculină. În acest caz,consumă câte 30 de picături de ulei de cătină,de două ori pe zi. Cura este indicată şi pentru a atenua semnele îmbătrânirii pielii.

Unguentul protejează pielea de frig

Ai pielea roşie,iritată,uscată şi crăpată din cauza frigului? Macină trei pumni de fructe de cătină şi cerne pulberea obţinută. Îndepărtează impurităţile şi adaugă în praf patru linguri de unt. Omogenizează bine ingredientele şi păstrează crema obţinută în frigider,într-un recipient din sticlă,închis ermetic. La fel de benefică este şi soluţia obţinută dintr-o lingură de cremă hidratantă obişnuită,în care ai pus până la 50 de picături de ulei de cătină.

Idei Click! pentru femei

Când prepari suc de cătină,foloseşte ca îndulcitor mierea,nu zahărul.

Dacă eşti stresată,consumă de trei ori pe zi câte patru-cinci linguriţe de fructe proaspete de cătină,amestecate cu miere.

În cazul în care suferi de hepatită,ţine o cură cu suc de cătină,întrucât este un bun stimulent hepatic. Bea cinci-şase linguri de suc pe zi,simplu sau diluat.