Boli pe care le tratează cartoful
Cartoful a fost adus în Europa din America de Sud, în jurul anului 1540. A fost folosit mai întâi ca aliment, iar cu timpul, au fost descoperite şi proprietăţile sale de vindecare. Şi nu puţine sunt bolile care se pot trata cu ajutorul cartofului.
Decoctul,aliat pentru bilă şi ficat
Dacă ai bila „leneşă”,decoctul din coji de cartof te va ajuta să scapi de această problemă. Cel mai bine este să alegi 3 cartofi roşii,de mărime potrivită. Îi speli bine,apoi îi cureţi de coajă.
Pui la fiert coaja în jumătate de litru de apă,un sfert de oră. Apoi strecori şi laşi să se răcească. Bei decoctul de trei ori pe zi,după mese,timp de 21 de zile. Cura este indicată şi celor care suferă de afecţiuni ale ficatului.
Sucul de cartofi te scapă de ulcer
Sucul de cartoficruzi este ideal pentru persoanele care suferă de ulcergastric şi de gastrită,datorită proprietăţilor calmante şi cicatrizante. Bei câte un sfert de cană de suc proaspăt dimineaţa,pe stomacul gol,apoi cu 30 minute înainte de masa de prânz şi cu 30 minute înainte de cină.
Trebuie să urmezi cura o lună de zile. Acest remediu este eficient şi în cazul celor care suferă de constipaţie,căci ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Mai citeşte şi:
Leacuri din vechime cu cartofi
Cartofii copţi reduc stresul
Cartofii sunt foarte bogaţi în vitamina B6,care are un rol major în menţinerea sănătăţii sitemului nervos. O porţie de 100 de grame de cartof copţi conţine 21% din necesarul zilnic recomandat.
Mai mult,cartofii conţin acid gama-aminobutiric,care ajută la reducerea stresului,cât şi în tratarea insomniei. Aşadar,dacă aceste afecţiuni nu-ţi dau pace,este recomandat să consumi zilnic 2-3 cartofi copţi.
Felii de cartof,împotriva migrenelor
Şi durerile provocate de migrene trec cu ajutorul acestor legume. Speli un cartof,îl tai felii,pe care apoi le aplici pe frunte şi pe tâmple,timp de 15 minute.
Feliile de cartof crud ajută şi la reducerea cearcănelor. Le aplici direct pe piele,timp de 10 minute,apoi clăteşti cu apă rece. Eficient în tratarea migrenelor este şi sucul obţinut din cartofi cruzi. Bei o jumătate de cană,la durere.
Cresc rezistenţa organimsului la infecţii
Potrivit unui studiu al cercetătorilor americanide la Washington State University,cartofii ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar şi reduc apariţia infecţiilor urinare şi a celor respiratorii. Pot fi consumaţi fie fierţi în coajă,fie copţi,la cuptor,o dată pe zi,timp de trei săptămâni. Este indicat să alegi cartofii roşii.
Totodată,fiind o sursă excelentă de fier,aceştia sunt indicaţi şi în tratarea anemiei.Sucul de cartofi cruzi este indicat şi persoanelor care suferă de hipertensiune arterială,cât şi celor care au pusee de tensiune.