Care sunt alimentele care pot creşte nivelul de testosteron. Mănâncă şi revitalizează apetitul sexual!

1 shutterstock 2037597107 jpg jpeg

Ceea ce mănâncă sau bea un bărbat poate afecta nivelul de hormon sexual masculin din corp, dar impactul pozitiv al dietei depinde de mai mulţi factori.

Mulţi bărbaţi, pe măsură ce înaintează în vârstă, devin mai îngrijoraţi cu privire la nivelul lor de testosteron, hormonul sexual care ajută la construirea şi definirea muşchilor, la creşterea apetitului sexual şi a vigorii. O cantitate mai mică de hormoni se înregistrează şi odată cu acumularea de greutate în exces. În studii, cea mai comună cauză pentru scăderea nivelului de testosteron o reprezintă kilogramele în plus. Prin urmare, modificarea dietei cu scopul de a reduce greutatea corporală ar putea avea un impact vizibil şi asupra libidoului, energiei şi masei musculare.

Nivelurile normale de testosteron variază între 300 şi 1.000 de nanograme per decilitru de sânge. Este puţin probabil ca suişurile şi coborâşurile din acel interval normal să aibă vreun impact asupra apetitului sexual sau a vitalităţii. Însă atunci când nivelurile scad constant sub 300 de unităţi – conform rezultatelor testelor de laborator, pot apărea simptome precum libidou scăzut, disfuncţie erectilă, oboseală, stare de spirit alterată sau pierdere a masei musculare. Toate aceste simptome fac trimitere la afecţiunea cunoscută sub numele de hipogonadism masculin, cauzată de deficitul de testosteron.

Începând cu vârsta de 40 de ani, nivelul de hormon sexual începe să scadă cu aproximativ 1% pe an, iar traiectoria scăderii este mai abruptă în rândul bărbaţilor care se îngraşă semnificativ, a declarat dr. Shalender Bhasin, profesor de medicină la Harvard.

Studiile privind alimentele şi nivelurile de testosteron sunt departe de a fi încheiate, pentru că rezultatele sunt spectaculoase şi necesită atenţie suplimentară. De exemplu, o analiză britanică recentă, care a reunit date de la 206 voluntari, a scos la iveală că bărbaţii care au urmat diete bogate în grăsimi au dovedit niveluri de testosteron cu aproximativ 60% mai mari, în medie, decât bărbaţii care au mizat pe diete sărace în grăsimi. Bărbaţii care au adoptat regimuri vegetariene au avut tendinţa de a avea cele mai scăzute niveluri de testosteron. Totuşi, Joseph Whittaker, coordonatorul principal al studiului şi nutriţionist la Universitatea din Worcester (Marea Britanie), a spus că nu ar recomanda unui bărbat să mărească porţiile de mâncare bogată în grăsimi.

Concluziile oamenii de ştiinţă, până acum, se referă la un consum moderat de alimente bogate în grăsimi sănătoase, în mod special cele din nuci, avocado, peşte, ulei de măsline. Includerea alimentelor hrănitoare în meniul zilnic poate aduce beneficii şi în cazul cantităţii de testosteron din corp. Iar impactul pozitiv creşte dacă pe lângă aportul de grăsimi bune se fac ajustări în stilul de viaţă: asiguri un somn de noapte suficient şi odihnitor, faci mişcare în mod regulat, te hrăneşti în primele trei sferturi ale zilei sau consume mai multe calorii în partea a doua a zilei, reduce consumul de băuturi alcoolice.

@shutterstock