Ce poţi trata cu rădăcinoasele din cămară

1 72470 original jpg jpeg

Că sunt gustoase în mâncare, toată lumea cunoaşte. Dar că rădăcinoasele, cum sunt morcovii, sfecla roşie şi hreanul, se pot transforma în tratamente pentru diferite boli ştiai? Iată de ce nu ar trebui să-ţi lipsească din casă!

Sunt pachete de vitamine şi minerale,care pot reface corpul suferind de anemie sau alte boli,precum este ulcerul.

5 plante contra anemiei

Morcovul cicatrizează stomacul

Conţine betacaroten,vitaminele B1,B2,C şi K,sodiu,potasiu,calciu,cupru şi este o legumă-cheie în preparatele tradiţionale şi nu numai. Însă morcovulpoate fi utilizat şi în caz de probleme de sănătate,cum sunt cele digestive.

Are proprietăţi antidiareice şi laxative,în acelaşi timp,şi a dovedit că acţionează ca un pansament pentru stomac. Adesea,medicii fitoterapeuţi recomandă în caz de ulcer,gastrită,infecţii gastrointestinale morcovii,consumaţi ca atare sau sub formă de suc. Nu îndepărta coaja,ci spal-o bine şi consumă leguma în întregime.

Sfecla roşie combate anemia

Despre sfecla roşie,numai de bine. În caz de carenţă de fier,sfecla roşie este un adevărat aliat pentru corpul slăbit. Are în compoziţie vitamine (A,B şi C) şi minerale (calciu,fosfor,magneziu,mangan,fier,cupru,zinc,potasiu),datorită cărora este considerată un detoxifiant puternic.

Însă această legumă nu doar că scapă corpul de toxine,ci îl protejează şi de maladii,precum este cancerul,pentru că deţine şi flavonoizi-betanina,care dă culoarea roşie sfeclei. Consumă sucul ei amestecat cu suc de morcovi cât de mult poţi. Dacă e prea dulce,adaugă-i puţină zeamă de lămâie.

Ţelina,adjuvant în hipertensiune

O legumă nelipsită în supe şi ciorbe,ţelina este o sursă bogată de minerale (calciu,fier,potasiu,sodiu) şi vitamine (A,B şi C),având efecte diuretice. Însă este considerat un remediu excelent şi în caz de hipertensiune şi aduce beneficii şi pentru reumatici.

De la această plantă se folosesc atât rădăcina,cât şi seminţele şi frunzele. O poţi consuma sub formă de suc preparat din frunze sau din rădăcină,un pahar dimineaţa şi unul seara,timp de o lună.

Dieta potrivită dacă ai hipertensiune

Hreanul calmează crizele de tuse

Nu mai scapi de tuse,deşi ai încercat numeroase siropuri din plante? Mănâncă dulceaţă de hrean. O prepari întocmai ca dulceaţa de fructe,dar în loc de gutui,să zicem,pui rădăcină rasă de hrean. Ia câte o linguriţă dimineaţa şi seara,până observi o îmbunătăţire. În caz de tuse seacă,ia o lingură de hrean dat pe răzătoarea măruntă,adaugă 2 linguri de zahăr pudră,amestecă şi lasă deoparte timp de 3-4 ore. Ia în fiecare zi câte 4-5 linguriţe din această compoziţie.

Efectele medicinale ale hreanului sunt conferite de compuşii chimici glucozinolaţi,responsabili de mirosul înţepător şi de iuţimea gustului. Cercetările au arătat că aceste substanţe formează un adevărat scut în lupta cu bacteriile.