Ce să faci ca să nu te îmbolnăvească stresul - îți iei un câine sau începi să cânți la tobe

Obezitate, diabet, boli cardiace, despresie și boli autoimune sunt toate probleme medicale cu potențial fatal, care par să aibă o cauză comună – stresul cronic. Cum scăpăm de el?

image

În ultimii 50 de ani, aceste boli au explodat pur și simplu, lucru care ne face să tragem concluzia că omul nu s-a adaptat niciodată stresului cronic. În perioada de început a omenirii, stresul la care eram supuși era de scurtă durată – fie supraviețuiai foametei, secetei sau atacului unui animal, fie nu.

Însă, în viața modernă, condițiile de viață au creat strsul cronic – pe termen lung – care e toxic pentru corpul nostru. De ce se stresează oamenii? Sunt patru mari motive pentru care ne facem, de obicei, griji – munca, banii, responsabilitățile familiale și sănătatea. Bun, și ce aveam nevoie pentru a reduce stresul din viața noastră?

Îmbrățișări, animale de companie și mâncatul în comun

Noi, oamenii, suntem ghidați de nivelul de oxitocină din creier. Un nivel mai ridicat de asemenea hormon ne scade tensiunea arterială și nivelul cortisolului și ne crește cantitatea de endorfine. Cu alte cuvinte, oxitocina ne este benefică și trebuie să descoperim moduri de-a o obține în cantitatea mai mare.

Creștem nivelul oxitocinei din creier atunci când avem contact fizic cu cineva, de la o strângere de mână la sex. Poate fi om, de la care să primești o îmbrățișare, sau animal, pe care îl mângâi. Stăpânii de câini au mai mari șanse să-și revină după un infarct decât restul oamenilor care n-au un patruped acasă.

Studiile arată că un alt mod de-a crește nivelul oxitocinei e prin sport și mâncatul în compania cuiva. Aceasta este chimia afecțiunii, care ne prelungește viața.

Meditația, yoga sau cântatul la tobe

Meditația ne calmează, ne reduce ritmul inimii și ne liniștește respirația, scade nivelul inflamației în corp și ne oferă o rată mai bună de recuperare în urma expunerii la stres. Însă, pentru unii, meditația nu se potrivește. Ajunge chiar să-i agite mai mult, să-i streseze că nu reușesc să ajungă la acel mult dorit nivel de calm și seninătate.

Atunci, te poți apuca de yoga sau îți consumi nervii bătând la tobe – e o modalitate bună de-a te elibera de încrâncenare și de-a te exprima astfel încât să nu deranjezi pe alții.

În loc de concluzie…

Există multe posibilități de-a ne elibera de stresul zilnic, fiecare dintre noi trebuie să-și găsească propriul mod. Fie că ne dezvoltăm o pasiune nouă sau alegem să ne plimbăm mai mult prin natură, dacă vrem putem respira adânc sau socializa, toate acestea sunt obiceiuri bune, care ne dau o stare calmă, binevenită.

foto - Shutterstock



Recente

Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg