Ce să faci ca să nu te îmbolnăvească stresul - îți iei un câine sau începi să cânți la tobe

Obezitate, diabet, boli cardiace, despresie și boli autoimune sunt toate probleme medicale cu potențial fatal, care par să aibă o cauză comună – stresul cronic. Cum scăpăm de el?

image

În ultimii 50 de ani, aceste boli au explodat pur și simplu, lucru care ne face să tragem concluzia că omul nu s-a adaptat niciodată stresului cronic. În perioada de început a omenirii, stresul la care eram supuși era de scurtă durată – fie supraviețuiai foametei, secetei sau atacului unui animal, fie nu.

Însă, în viața modernă, condițiile de viață au creat strsul cronic – pe termen lung – care e toxic pentru corpul nostru. De ce se stresează oamenii? Sunt patru mari motive pentru care ne facem, de obicei, griji – munca, banii, responsabilitățile familiale și sănătatea. Bun, și ce aveam nevoie pentru a reduce stresul din viața noastră?

Îmbrățișări, animale de companie și mâncatul în comun

Noi, oamenii, suntem ghidați de nivelul de oxitocină din creier. Un nivel mai ridicat de asemenea hormon ne scade tensiunea arterială și nivelul cortisolului și ne crește cantitatea de endorfine. Cu alte cuvinte, oxitocina ne este benefică și trebuie să descoperim moduri de-a o obține în cantitatea mai mare.

Creștem nivelul oxitocinei din creier atunci când avem contact fizic cu cineva, de la o strângere de mână la sex. Poate fi om, de la care să primești o îmbrățișare, sau animal, pe care îl mângâi. Stăpânii de câini au mai mari șanse să-și revină după un infarct decât restul oamenilor care n-au un patruped acasă.

Studiile arată că un alt mod de-a crește nivelul oxitocinei e prin sport și mâncatul în compania cuiva. Aceasta este chimia afecțiunii, care ne prelungește viața.

Meditația, yoga sau cântatul la tobe

Meditația ne calmează, ne reduce ritmul inimii și ne liniștește respirația, scade nivelul inflamației în corp și ne oferă o rată mai bună de recuperare în urma expunerii la stres. Însă, pentru unii, meditația nu se potrivește. Ajunge chiar să-i agite mai mult, să-i streseze că nu reușesc să ajungă la acel mult dorit nivel de calm și seninătate.

Atunci, te poți apuca de yoga sau îți consumi nervii bătând la tobe – e o modalitate bună de-a te elibera de încrâncenare și de-a te exprima astfel încât să nu deranjezi pe alții.

În loc de concluzie…

Există multe posibilități de-a ne elibera de stresul zilnic, fiecare dintre noi trebuie să-și găsească propriul mod. Fie că ne dezvoltăm o pasiune nouă sau alegem să ne plimbăm mai mult prin natură, dacă vrem putem respira adânc sau socializa, toate acestea sunt obiceiuri bune, care ne dau o stare calmă, binevenită.

foto - ShutterstockRecente

Ciuperci sote cu spanac Sursa foto shutterstock 1239687739 jpg
hidroponie jpg
Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit jpg
Gogosi cu mas si scortisoara Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg