Suferi de sindromul „fetei bune‟? Verifică dacă ți se potrivesc aceste trăsături!

Ai nevoie de validare din exterior? Îți dorești să îi mulțumești în permanență pe ceilalți? S-ar putea să ai sindromul „fetei bune‟. Verifică și alte caracteristici ale acestui concept! 

image

Sindromul „fetei bune‟ este un concept care se referă la tendința unei persoane de a fi excesiv de amabilă, cooperantă și dispusă să le facă pe plac altor persoane în detrimentul propriilor nevoi și dorințe. 

Acest sindrom nu este un diagnostic în sine, ci o colecție de trăsături care fac rău când sunt duse la extrem, scrie „Cleverland Clinic‟. Pesoanele care suferă de acest sindrom sunt predispuse să se supună cerințelor altora și să se lase manipulate. Pe termen lung, poate avea efecte negative asupra sănătății mentale și a bunăstării unei persoane, deoarece provoacă stres și epuizare emoțională. 

Totul vine din copilărie 

Sindromul „fetei bune‟ provine adesea din traumele trăite în copilărie. Mai exact, creșterea într-o familie disfunțională înseamnă lipsă de dragoste și de afecțiune. Persoanele născute și crescute într-o astfel de familie vor crede că, pentru a primi afecțiunea cuvenită, este necesar să ofere ceva la schimb ceva, să se supună și să se lase manipulate. 

Citește și: 180 de orgasme pe zi. Cum se trăiește cu „sindromul orgasmului spontan”? 

Semne ale sindromul „fetei bune‟ 

Recunoașterea și înțelegerea acestui sindrom reprezintă un pas crucial către vindecare. Iată cum se poate manifesta o persoană care suferă de sindromul „fetei bune‟! 

  1. Îi mulțumește pe ceilalți - persoana se concentrează pe aprobarea pe care o primește de la ceilalți, iar stima sa de sine depinde doar de validarea externă;
  2. Perfecțiune - este condusă în permanență de teama de a face greșeli și se gândește că i-ar putea dezamăgi pe ceilalți. Prin urmare, încearcă să atingă perfecțiunea;
  3. Performanță prin ochii celorlalți - realizările sale depind doar de validarea din partea celorlalți;
  4. Frică - crede în respectarea regulilor și trăiește cu teama că va fi criticată de alții;
  5. Probleme de imagine corporală - femeile simt adesea că trebuie să arate într-un anumit mod pentru a fi acceptate în societate. De aceea, tulburările de alimentație, dependența de operațiile estetice sau folosirea excesivă a unor substanțe și medicamente pot fi semne ale acestui sindrom;
  • Sindromul „fetei bune‟ poate fi la fel de nociv precum o afecțiune medicală. Prin urmare, dacă trăsăturile de mai sus ți se potrivesc, este necesar să apelezi la ajutorul unui terapeut. 

Sursă foto: Shutterstock