Ceaiul de cătină îţi redă energia

1 73538 original jpg jpeg

Cunoscută pentru capacitatea de a întări imunitatea, cătina are efect energizant, alungând oboseala. Îmbunătăţeşte memoria, capacitate de concentrare şi menţine sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.

Are efect tonic cardiac

Cătina are fructe cu un conţinut bogat de vitamine A,B,C şi P. Aceasta din urmă mai este numită citrină şi asigură absorbţia vitaminei C. Toate nutrimentele pe care le oferă cătina normalizează circulaţia sângelui,menţin permeabilitatea şi elasticitatea vaselor capilare. Pentru efectele sale tonice cardiace,fructele de cătină sunt folosite sub formă de infuzie,pe care e indicat s-o bei de 2-3 ori pe zi. Pentru o cană de ceai ai nevoie de 2 linguriţe de fructe şi 250 ml de apă clocotită.

Contra anemiei şi avitaminozelor

Dacă în urma analizelor ţi-a fost depistată o carenţă de fier şi eşti anemică sau rişti o anemie,cel puţin o lună bea zilnic ceai de cătină,mănâncă 30 de grame de fructe de cătină proaspete sau ia 2 linguriţe de sirop. Infuzia o prepari din 2 linguri de fructe zdrobite,peste care pui 2 căni de apă clocotită. Strecori după o jumătate de oră şi bei ceaiul de-a lungul zilei.

Bine de ştiut!

Cătina oferă fier,magneziu,calciu şi polifenoli,un tip de antioxidanţi care cresc imunitatea şi întârzie îmbătrânirea.

Acţionează ca diuretic

Fructele de cătină,preparate sub formă de ceai,sunt indicate nu doar pentru aportul de vitamine şi săruri minerale,ci şi pentru efectul diuretic. Pui 3-4 linguriţe de fructe la 2 căni cu apă clocotită şi bei infuzia obţinută pe parcursul a 24 de ore. O cură n-ar trebui să dureze mai mult de 7 zile consecutive. Acest tip de tratament naturist este util în afecţinile aparatului urinar,mai ales în cazul celor cronice,şi pentru combatarea retenţiei de apă,prin eliminarea excesului de lichide. Cătina are în compoziţie substanţe active care stimulează diureza:saponine,flavonoide,uleiuri esenţiale.

Bun în convalescenţă

Pentru a te revigora şi remineraliza după ce ai traversat o perioadă lungă de suferinţă din cauza unei boli grave,ţine o cură cu cătină 3-4 săptămâni. Este nevoie ca în fiecare zi să bei câte 2 sau 3 căni de decoct de cătină. Se face din 3 linguri de fructe fierte în 300 ml de apă. După 20 de minute de fierbere,strecori şi răceşti lichidul. Sub formă de ceai,fructele de cătină sunt indicate şi celor care se luptă cu efectele secundare ale chimioterapiei. În astfel de cazuri,e utilă o cură de o lună,de-a lungul căreia se bea zilnic o infuzie realizată din 2 linguri de fructe zdrobite la 2 căni de apă clocotită.

Ştiai că...

...sub formă de sirop,cătina stimulează imunitatea şi creşte rezistenţa corpului în cazul afecţiunilor respiratorii recurente? Se iau 3-4 linguriţe sirop,de 2 ori pe zi,între mese.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina,medic specialist medicină de familie,competenţă apifitoterapie,www.drconstantinaruxandra.ro

Fructele de cătină albă sunt bogate în vitamine din complexul B,deci au acţiune tonică,stimulativă asupra sistemului nervos,înlătură starea de oboseală,cresc puterea de concentrare şi memorare,au efect detoxifiant,depurativ,antialergic. De asemenea,cătina combate anemia şi astenia fizică. Fructele de cătină albă se pot consuma sub formă de ceai (infuzie,decoct din fructe proaspete sau uscate),dar şi de sirop,suc presat la rece,vin,gem,ulei presat la rece. Acesta din urmă are cantităţi substanţiale de vitamine A şi C,este energizant şi antioxidant.