Cum deosebeşti uleiurile esenţiale de calitate de cele contrafăcute
Nu toate uleiurile esenţiale sunt de calitate. Unele pot fi amestecate uşor cu uleiuri mai ieftine sau comercializate la preţuri exagerat de mari. Află la ce trebuie să te uiţi, când cumperi o sticlă cu ulei esenţial.
Nu trebuie să fie uleioase
Pare un paradox,dar uleiurile esenţiale nu trebuie să fie uleioase. Fă următorul test:pune o picătură de ulei esenţial pe o hârtie albă şi lasă să se usuce. Dacă a rămas pe hârtie un inel uleios,nu este ulei esenţial pur. Există însă şi excepţii:uleiurile esenţiale de santal,de muşeţel german,de patchouli sunt în mod natural mai consistente şi mai colorate.
Nu sunt vâscoase
Pune pe degetul arătător de la o mână ulei vegetal obişnuit,şi o picătură de ulei esenţial pe arătătorul de la cealaltă mână. Freacă picăturile între arătător şi degetul mare,şi simte diferenţa. Uleiurile esenţiale nu sunt consistente,vâscoase sau grăsoase-cu excepţiile menţionate la punctul anterior.
Îmbuteliate în sticlă
Uleiurile esenţiale trebuie îmbuteliate în recipiente din sticlă,deoarece componenţii lor intră în reacţie cu plasticul. Sticla trebuie să fie închisă la culoare,ca să protejeze lichidul de lumina solară.
Verifică preţurile din mai multe surse
Un preţ mai mare nu înseamnă automat calitate mai bună,dar preţul neobişnuit de mic trebuie să te pună totuşi în gardă. Când planta e uşor de cultivat şi recoltat – cazul lavandei,rozmarinului,uleiului de portocale- preţul e mai mic,dar când e invers – cazul trandafirului,iasomiei-,preţul creşte corespunzător. Prin urmare,înainte de a cumpăra,verifică preţul pe internet şi din mai multe surse.