Cum gestionezi durerile de spate în sarcină

Sarcina. Ce perioadă minunată! „Floricele pe câmpii/ Hai să le-adunăm, copii!“ Stai, stai, stai, că nu-i chiar aşa! Luată zi cu zi, sarcina poate să devină orice numai o minunăţie nu! După ce trec greţurile şi ameţelile din primul trimestru, zici c-ai scăpat! Ei, aş! Acum, când burtica începe să se vadă, începe şi durerea de spate. Tolerezi cu bine mersul de raţă, ba te obişnuieşti şi cu retenţia de apă... doar cu durerile de spate îţi vine mai greu! Din fericire, există câteva remedii foarte eficiente, de care te rugăm să ţii cont atunci când durerea nu-ţi dă pace.
Fă Yoga!
Yoga e o practică veche, cu rădăcini în India antică, una dintre cele mai populare tehnici pentru estomparea durerilor de spate. Această mişcare care întăreşte articulaţiile şi îmbunătăţeşte flexibilitatea e cea mai bună opţiune pentru cine luptă nu doar cu durerile de spate. Dacă începi înainte să rămâi însărcinată e şi mai bine, pentru că vei fi mai liniştită (nu vei trece atât de uşor de la o stare emoţională la alta la alta), muşchii şi articulaţiile ţi se vor întări, iar acest lucru îţi va estompa durerile de spate. În plus, yoga practicată atât înainte cât şi în timpul sarcinii te va ajuta să ai o naştere mai uşoară. Exerciţiile de respiraţie conştientă îţi întăresc psihicul, într-o perioadă de intense schimbări hormonale. Dar, cum fiecare sarcină e unică, e indicat să ceri şi părerea medicului tău obstetrician, înainte să te-apuci de treabă.
Acupunctura
Această tehnică medicală străveche constă în inserarea în anumiţi centri de presiune a unor ace foarte subţiri, care eliberează tensiunea emoţională. Extrem de eficientă deopotrivă şi pentru corpul fizic, acupunctura îndepărtează orice fel de blocaje care interferează cu fluxul de energie natural al corpului, pe care chinezii o numesc „energia qi“ (se citeşte „ci“). Acupresura e la fel de bună. Aici, terapeutul foloseşte presiunea exercitată prin degete, pentru a îmbunătăţi activitatea sistemului digestiv, pentru a-ţi ridica nivelul de energie, a-ţi uşura greţurile matinale, migrenele şi durerile de spate. Studiile medicale arată fără echivoc relaţia directă care există între acupunctură/ acupresură şi eliminarea durerilor de spate. Trebuie atenţie sporită la alegerea terapeutului. Apelează neapăerat la un profesionist acreditat, pentru că, exercitată incorect, acupunctura/ acupresura poate să dea senzaţii de greaţă, dureri de cap, iar suprastimularea anumitor centri nervoşi îţi poate induce travaliu prematur.
Masajul prenatal
Un terapeut acreditat pe masaj prenatal îţi poate lua durerea de spate cu mâna! Adică la propriu! Masajul detensionează muşchii încordaţi, care apasă pe nervul sciatic şi-ţi provoacă acele dureri insuportabile din timpul sarcinii. Masajul prenatal elimină durerea, înlătură depresia şi anxietatea, care apar în timpul sarcinii. Masajul suedez e cel mai indicat tip de masaj, pentru că e foarte delicat. Mişcările subtile, stimulează circulaţia limfei şi a sângelui şi atenuează retenţia de apă. Ca şi în celelalte cazuri, şi aici trebuie consultat medicul obstetrician. Să apelezi numai la terapeuţi certificaţi!
Consultă un chiropractician
Poate că, pentru tine, un chiropractician nu e mai mult decât cineva care-ţi trage de articulaţii şi-ţi suceşte capul cu precizie matematică. Dar tehnicile lor sunt recunoscute ca aducând alinarea în cazul durerilor de spate. Lucrează cu articulaţiile, cu ţesutul moale şi-i prescriu gravidei exerciţii fizice specifice, care elimină tensiunea din muşchi, eliminând compresia pe nervi şi aliniind articulaţiile. Chiropracticienii detectează cu acurateţe dezechilibrele şi le corectează. Există chiropracticieni care lucrează numai cu gravide. Ei ne asigură că durerile de spate pot fi gestionate cu uşurinţă prin metodele lor.
Meditaţia
Spre deosebire de celelalte practici care cer programare şi timp, meditaţia nu e deloc pretenţioasă. Accesibilă în orice moment al zilei, oriunde, fără să suni pentru programare. Stai într-o poziţie confortabilă sau, pur şi simplu, culcată pe spate şi te concentrezi pe ritmul respiraţiei tale. Te concentrezi atât pe inspiraţie, cât şi pe expiraţie. În surdină, poţi să-ţi pui o muzică liniştitoare sau sunetele naturii. Poţi să-ţi pui meditaţii ghidate (le găseşti pe you-tube dar şi sub formă de audiobook-uri în librării). S-a demonstrat ştiinţific că meditaţia induce un răspuns de relaxare din partea cocrpului. Meditaţia ajută creierul să elibereze endorfine – hormoni care contracarează efectul stresului. Meditaţia detensionează muşchii şi ridică nivelul de toleranţă la durere al corpului – lucru care, practic, te ajută de două ori – o dată la gestionarea durerii de spate şi încă o dată la naştere.
Înotul
Una dintre cele mai recomandate forme de eliminare a durerii de spate este înotul. Înotul preia greutatea burticii de pe coloană. Imersia în apă, acolo unde gravitaţia nu are cum să se simtă, îţi preia greutatea. Înotul are efect de decompresie a coloanei, îţi tonifică braţele şi picioarele, muşchii spatelui şi, de fapt, toţi muşchii. Pluteşte pe apă, fiind atentă la propria respiraţie. Ai grijă să te hidratezi cum se cuvine! Opreşte-te dacă te simţi ameţită sau ai crampe musculare. Dacă ai o sarcină cu nivel ridicat de risc consultă-ţi medicul înainte să-ţi faci abonament la bazin.
Sprijin pentru un somn odihnitor.
Cele mai multe femei tind să doarmă pe o parte, lucru care ca efect lăsarea greutăţii corpului pe burtică, lucru care induce, în timp, durerea. Pentru ca spatele tău să nu simtă greutatea burticii, pune-ţi o pernă între genunchi, pentru ca piciorul de deasupra să se alinieze cu restul corpului. Poţi să-ţi mai pui perna şi sub burtică, acolo unde ea atârnă cel mai greu. Perna va prelua o parte din greutate iar tu vei putea să dormi mai bine. Cum nu e bine nici pentru tine, nici pentru bebe să dormi pe spate, această poziţie trebuie evitată, cu atât mai mult cu cât burtica, pe măsura ce creşte, va pune presiune din ce în ce mai mare pe coloană. Ar fi ideal să ai o saltea fermă, nu moale.
Centura pentru spate
E un obiect relativ nou, pe care-l poţi cumpăra de pe internet sau din magazinele cu specific. Centura susţine vertebrele din zona lombară şi preia şi din greutatea abdomenului. Totuşi, centura nu trebuie privită ca un mod în sine de a te elibera de durerea de spate. Ea este un ajutător, vine să susţină alte practici pe care le-am enumerat mai sus.
Ai grijă la încălţăminte
Dacă preferi încălţămintea cu toc nu-i faci spatelui tău nici o favoare. Tocurile purtate mai ales în ultimul trimestru de sarcină te dezechilibrează, pentru că centrul tău de greutate se modifică. Nici mersul în balerini sau, în fine, într-o încălţăminte cu talpa plată nu e chiar benefic pentru spate, pentru că şocul pasului se duce fix zona lombară a coloanei. Medicii recomandă o încălţăminte cu un toc mic, care să respecte anatomia piciorului. Uşoara ridicare a tocului ajută la distribuirea uniformă a greutăţii corpului pe talpă.