Cum să combaţi somnolenţa la volan
„Somnolenţa la volan este o tulburare care apare din cauza sindromului de apnee în somn şi este responsabilă de majoritatea accidentelor rutiere, mai ales pentru cele care au loc pe timp de noapte. Persoanele care prezintă această afecţiune au somnul fragmentat din cauza unor pauze în respiraţie şi, ca urmare, dorm, dar nu se odihnesc.” Această boală este foarte periculoasă, mai ales că cei mai mulţi dintre şoferii care prezintă această afecţiune pot fi victimele accidentelor rutiere.
Şoferii sunt sfătuiţi să meargă la controale periodice şi să se asigure că nu reprezintă un pericol nici pentru ei, nici pentru ceilalţi participanţi la trafic. Se recomandă evitarea orelor periculoase (2 – 6 dimineaţa si 14-16 după-amiză). La aceste ore, creierul este mai puţin alert şi mai predispus la somn. Evitarea medicamentelor care provoacă somnolenţă, evitarea deplasării imediat după masă sau pe distanţe lungi. „Factorii care cresc riscul de accident din cauza somnolenţei, cauzată de apneea în somn, sunt şofatul fără pasageri, lipsa de experienţă a şoferului, consumul de alcool şi de droguri, şofatul imediat după masă, şofatul pe distanţe lungi, dar şi somnolenţa pasagerilor poate fi molipsitoare pentru conducătorii auto.”
Cei mai expuşi riscului de a adormi la volan sunt şoferii care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, şoferii de camioane, persoanele care lucrează noaptea, şoferi tineri, cei care suferă de patologii ale somnului.
Oboseala la volan este la fel de periculoasă. Iată câteva sfaturi pentru a o ţine departe pe timpul deplasării:
- Evită alimentele care conţin melatonină şi triptofan pentru că favorizează somnolenţa. Printre alimentele pe care trebuie să le eviţi când pleci la drum se numără pâinea, cartofii, orezul, dar şi dulciurile.
- Mare grijă la muzica pe care o asculţi. Aceasta poate mări riscul de a adormi.
- Odihneşte-te înainte de a pleca la drum. Este esenţial să dormi cel puţiun 6 ore pe noapte.