Cum te ajută Ayurveda să lupți cu inflamațiile din corp

Cum îți poate fi de ajutor acest sistem tradițional indian în combaterea inflamației?

image

Principiile ayurvedice susțin că mintea, corpul și spiritul trebuie menținute în echilibru pentru a preveni bolile. Boala este semnul unui dezechilibru care poate fi rezolvat printr-o alimentație adecvată, prin mișcare efectuată regulat, dar și cu ajutorul unor ierburi și condimente care pot contribui la o sănătate fizică și mentală mai bună.

În ceea ce privește inflamația, aceasta este necesară pe termen scurt, când corpul este atacat de agenți patogeni sau când apare o leziune. Însă, dacă inflamația se cronicizează, aceasta este asociată cu boli precum poliartrita reumatoidă, diabetul de tip 2, boala Alzheimer sau cancerul.

Ayurveda utilizează remedii naturale pentru a controla inflamația în exces. Boswellia, turmericul, ashwagandha și ghimbirul sunt câteva plante care pot fi eficiente în a reduce răspunsul inflamator, mai ales dacă sunt folosite împreună cu o alimentație bazată pe mai multe legume și fructe și pe mai puține produse cu zahăr și grăsimi animale, precum și alături de exerciții de meditație sau yoga.

Descoperă Practici ayurvedice bune pentru tine

Ashwagandha, de folos în dureri reumatismale

Inflamația corelată cu artrita poate fi combătută cu ajutorul suplimentelor de aswagandha, având în vedere că rădăcina acestei plante are proprietăți antiinflamatorii. Pentru a trata durerile articulare, poți să-ți faci acasă un decoct. Două grame de rădăcină de ashwagandha se fierb în 300 ml de apă 15 minute. Oprești focul și lași la infuzat 10 minute, apoi strecori. Se recomandă să bei două căni pe zi din acest decoct.

Turmericul inhibă acțiunea agenților inflamatori

Cunoscut mai ales drept condiment de adăugat în curry-uri și alte preparate de inspirație indiană, turmericul și-a demonstrat calitățile antiinflamatorii în diverse studii științifice. Curcumina, principiul activ din turmeric, poate suprima unele molecule despre care se știe că joacă un rol major în inflamație, iar unele cercetări au arătat că, pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă, poate fi mai eficientă decât un medicament antiinflamator. Poți presăra câte puțin turmeric peste o supă, o tocăniță, un smoothie sau un ceai.

Boswellia poate ușura durerile de spate

Boswellia este o plantă utilizată în Ayurveda pentru toate tipurile de artrită, dureri acute de spate, dar și pentru boli inflamatorii intestinale, colită ulcerativă sau crampe menstruale. De asemenea, unele studii sugerează că o combinație de boswellia și turmeric poate reduce durerile cauzate de diverticulită. Acest remediu natural se poate lua sub formă de capsule, una de două ori pe zi sau așa cum este indicat pe ambalajul produsului.

Te pot interesa și deprinderile care pot afecta coloana vertebrală. Statul cu ochii în ecrane, mai periculos decât ai crede

Ghimbirul, util în bolile de articulații

Unele cercetări au dovedit că ghimbirul, deși are o aromă tare, care nu e pe placul oricui, poate reduce semnificativ durerea la persoanele care suferă de osteoartrita genunchiului și la cele care se confruntă cu poliartrita reumatoidă. Ghimbirul poate fi administrat sub formă de capsule sau se poate consuma crud, adăugat într-o salată, ori fiert, în supe sau alte mâncăruri. Poți face, de asemenea, ceai de ghimbir: fierbi pentru 10 minute cam trei centimetri de rădăcină de ghimbir curățată și feliată, în 300 ml de apă, apoi strecori, adaugi două felii de lămâie și, opțional, o linguriță de miere.

Recomandarea noastră este ca, înainte de a lua orice supliment alimentar, să ceri sfatul medicului de familie. Mai ales dacă suferi de anumite boli cronice, pentru care faci tratamente medicamentoase, e și mai important să discuți cu medicul curant, pentru a te asigura că suplimentele pe care vrei să le iei nu interacționează negativ cu medicamentele.

@shutterstock