Practici ayurvedice bune pentru tine

1 81515 original jpg jpeg

Nu e doar un trend, e un stil de viaţă vechi de 5000 de ani. „Ayurveda“ înseamnă „ştiinţa vieţii“ în sanscrită şi constă într-un sistem complex de terapii. Rădăcinile acestei tehnici le poţi accesa şi tu şi doar aşa vei simţi cât de bine-ţi face.

Curăţarea dinţilor

În ayurveda, îngrijirea orală nici nu se compară cu ce facem noi acum. Indienii din vechime mestecau frunze de neem (un copac) ca să înlăture inflamaţiile din gură, să-şi cureţe dinţii şi să scape de halitoză (mirosul neplăcut al gurii), frunzele de neem conţin un ulei care curăţă foarte bine, atenuează gingivita şi înlătură senzaţia de gură uscată. Plus că întăreşte smalţul. La noi se găsesc paste de dinţi ayurvedice, care n-au culoarea albă pe care o ştim noi, au o culoare închisă, dar o poţi combina cu pasta de dinţi în periajele zilnice, ca să obţii o senzaţie de prospeţime a gurii şi o igienă orală mai bună. Medicii stomatologi spun că înainte să-ţi perii dinţii sau să bei apă când te trezeşti ţine în gură o lingură de ulei de susan, de cocos sau de orice alt ulei nerafinat ai în casă. Plimbă uleiul în gură timp de 20 de minute, apoi scuipă, clăteşte şi spală-te pe dinţi. Fă din asta o obişnuinţă zilnică.

Curăţarea sinusurilor

Curăţarea sinusurilor cu apă sărată înlătură inflamaţia sinusurilor, previne infecţiile sinusurilor şi răcelile, mai ales pentru cei care trăiesc în oraşele poluate. Cavităţile nazale sunt prima noastră linie de apărare faţă de alergeni şi alţi factori poluanţi. E important să-ţi cureţi sinusurile şi să ţi le ţii curate în fiecare zi. Inspiră apă sărată, călduţă, apoi scuipă. Repetă de câteva ori. Chiar dacă e neplăcut, ai să-ţi mulţumeşti. 

Mai ai o variantă. Apleacă-te deasupra unei chiuvete, şi toarnă-ţi apă cu sare în nara de deasupra. Orice-ţi vine în gură, scuipă. Între timp, respiră pe gură. Repetă cu nara cealaltă.

E o tehnică ayurvedică foarte eficientă.

Periajul limbii

Limba e depozitarea unor bacterii şi toxine care pot fi indiciul unei boli sau al unei infecţii în organism. E important să-ţi cureţi limba în fiecare seară, înainte de culcare. Periaz-o cu o perie de dinţi sau cu o cârpă moale şi curată. Astfel, vei elimina bacterii şi toxine importante. În plus, dacă ai limba încărcată mereu e semn că în corpul tău s-au acumulat toxine din procesul digestiv şi c-ar fi bine să-i dai corpului tău o pauză.

Sursa foto: www.mindfueldaily.com