De ce avem nevoie de iod

1 66221 original jpg jpeg

Adevărată materie primă pentru producerea hormonilor tiroidieni, iodul nu trebuie să ne lipsească din alimentaţia zilnică. Însă şi excesul este periculos, de aceea este bine să menţinem un echilibru.

Pentru sintetizarea hormonilor T3 şi T4 este nevoie de iod. Un aport insuficient al acestui oligoelement poate duce la apariţia hipotiroidiei,a oboselii sau a retardului mintal,în cazul copiilor. Sursa cea mai importantă de iod este sarea,acest mineral putând fi procurat şi din peşte,fructe de mare,alge,ciuperci şi soia.

Un adult sănătos îşi poate procura doza zilnică de iod prin consumul de 6 g de sare. Totuşi,această doză trebuie scăzută dacă se consumă şi alimente bogate în sare (mezeluri,brânzeturi,murături). Iodul nu trebuie să lipsească din hrana femeilor însărcinate,acest mineral ajutând la dezvoltarea creierului fătului şi la prevenirea naşterii premature.

Este bine de ştiut că şi seleniul (prezent în ciuperci,peşte) este important pentru funcţia tiroidiană. Carenţa acestui mineral poate favoriza deficit de hormoni tiroidieni sau activează procesele autoimune tiroidiene.