Farmacia verde pentru sănătatea gurii

1 63008 original jpg jpeg

Preocuparea de a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi este mai mult decât firească. Dincolo de aspectul inestetic al celor care nu s-au îngrijit la timp de dantură, se pune problema sănătăţii generale fiindcă, aşa cum se ştie, o masticaţie ineficientă sau incompletă duce la apariţia unor afecţiuni digestive.

Pastă de dinţi făcută în casă

La ambele reţete,ingredientele trebuie amestecate până devin o pastă cremoasă,iar pentru diversificarea aromei se pot face diverse combinaţii cu uleiuri esenţiale de vanilie,cocos,portocale,migdale,ienupăr,salvie sau muşeţel. Preparatele rezultate se folosesc pentru o singură spălare. Bicarbonatul de sodiualbeşte dinţii,argila albă conţineminerale,săruri şi microelemente care ajută la mineralizarea danturii,iar sarea de marecurăţă în profunzime. Uleiurile esenţialedau o aromă plăcută şi menţin sănătatea gingiei.

·         Pastă de dinţi pe bază de bicarbonat

Ai nevoie de:1 linguriţă bicarbonat de sodiu,½ linguriţă sare de mare fină,1 picătură de ulei esenţial de mentă,puţină apă.

·         Pastă de dinţi cu argilă

Ai nevoie de:3 linguriţe pudră de argilă albă,¼ cană cu apă clocotită,¼ linguriţă sare de mare fină,uleiuri esenţiale după preferinţe (ulei esenţial de lămâie,esenţă de mentă).

Infuzii care calmează durerile dentare

Ca să ameliorezi sau chiar să domoleşti durerea puternică de dinţi,poţi folosi muşeţelul,cimbrul,sunătoarea,tătăneasa,coada şoricelului sau gălbenelele. Aceste plante au proprietăţi antiseptice şi o infuzie făcută cu trei linguriţe cu plantă la o cană de apă clocotită,cu care se clăteşte gura,de 3-4 ori pe zi,este de mare folos. 

Tratează dantura sensibilă

Dacă dinţii sunt prea sensibili şi te dor de fiecare dată când mănânci alimente calde sau reci, clăteşte gura cu apă sărată călduţă sau apă de gură clasică în care adaugi 20 sau 25 de picături de tinctură de anason şi 3 picături de ulei de mentă sau de levănţică. Tratamentul trebuie făcut cel puţin o săptămână.

Cum te ajută ceaiul verde

Având efect astringent,ceaiul verde vindecă micile răni de pe gingii şi calmează usturimile.Consumat regulat,întăreşte smalţul dinţilor,datorită conţinutului ridicat de fluor şi tananţi. Ceaiul verde cu lămâie ajută şi la îndepărtarea mirosului neplăcut al gurii. Dacă bei o cană de ceai verde zilnic,împiedici depunerea tartrului şi diminuezi acţiunea acizilor asupra cavităţii bucale.

Ştiai că…pentru a avea o dantură bună,trebuie să evităm alimentele reci ca gheaţa şi pe cele fierbinţi,dar mai ales să nu trecem brusc de la o temperatură la alta?

Ca să eviţi afecţiunile danturii:

·        foloseşte periuţa de dinţi potrivită.Se recomandă cele cu peri moi. Periuţa nu trebuie să fie utilizată mai mult de 3 luni.

·         renunţă la fumat.Nicotina şi gudronul din ţigări vor colora dinţii într-o nuanţă de galben inestetic şi vor afecta gingiile.

·         utilizează corect aţa dentară.Folosirea ei contribuie la sănătatea dinţilor şi a gingiilor.