Hepatita la copii. La ce simptome să fii atent?

Un prim caz de hepatită misterioasă de cauză necunoscută a fost detectat în România, la o fetiţă de 5 ani. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a raportat până la 21 aprilie 169 de cazuri, iar la 74 din acestea a fost depistată prezenţa adenovirusului F41. Vezi care sunt simptomele care ar trebui să te facă să mergi cu copilul la un medic!

copil bolnav jpg

Cele mai multe cazuri de hepatită acută la copii au fost înregistrate în Regatul Unit al Marii Britanii unde a existat recent un focar de hepatită cu circa 115 cazuri. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a detectat recent „rate mai mari decât cele obișnuite‟ ale inflamației hepatice, care pot apărea la copii ca urmare a mai multor infecții virale.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a menţionat că au fost identificate cazuri de hepatită în mai multe țări ale lumii printre care Spania, Israel, SUA, Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franţa, România şi Belgia.

Organizația a sugerat că este probabilă detectarea a mai multe cazuri în zilele următoare.

Ce anume provoacă hepatita acută la copii?

Cazurile de hepatită, o afecțiune care afectează ficatul și care poate apărea din mai multe motive, este în creștere la copii. „Una din numeroasele cauze potențiale investigate este că un grup de virusuri numite adenovirusuri. Cu toate acestea, sunt investigate activ și alte cauze posibile, inclusiv coronavirusul (COVID-19), alte infecții sau cauze de mediu‟, a precizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie. Nu există nicio legătură cu vaccinul COVID-19, deoarece niciunul dintre cazurile confirmate în prezent din Marea Britanie nu a fost vaccinat.

Microbiologul britanic Dr. Meera Chand a declarat că sunt în curs de desfășurare investigații pentru o gamă largă de cauze posibile, inclusiv orice legături cu alte boli infecțioase: „Colaborăm cu parteneri pentru a crește gradul de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, astfel încât toți copiii care ar putea fi afectați să poată fi identificați devreme și să poată fi efectuate testele adecvate‟.

Potrivit Ministerul Sănătăţii, „definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copii la care nu există markeri de infecţie virală hepatică‟.

Ce simptome de hepatită acută la copii trebuie să te trimită la medic?

În cazul apariţiei unor semne ca icterul, pielea de o nuanță galbenă, inclusiv la nivelul albului ochilor ar trebui să te îngrijoreze ca părinte şi să te convigă să apelezi pediatrul pentru o consultaţie sau sfaturi. Conform uniu comunica Mediafax „multe cazuri au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree şi vărsături care preced prezentarea cu hepatită acută severă, precum şi nivelul crescute ale enzimelor hepatice sau ale alaninei aminotransaminazei şi icter‟.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei, denumite tipurile A, B, C, D și E. Un studiu OMS a constatat că aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030 prin vaccinare, teste de diagnosticare, medicamente și campanii educaționale. Strategia globală a OMS împotriva hepatitei își propune să reducă noile infecții cu hepatită cu 90% până în anul 2030.



Recente

Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg