5 cauze ale îngălbenirii limbii. În cazul unor boli, este primul simptom
Limba îşi poate schimba culoarea din mai multe motive. Pot fi de vină consumul de alimente colorate sau obiceiul de a fuma şi care are un efect negativ inclusiv asupra igienei orale. Îngălbenirea însă poate fi un simptom al unei faze incipiente a unor afecţiuni pe care rişti să-l treci cu vederea.
Igiena orală deficitară este adesea cel mai simplu motiv al schimbării culorii şi texturii limbii. Dantura, gingiile şi limba au nevoie de curăţare zilnică pentru a-ţi păstra sănătatea, dar există unele afecţiuni care pot atrage modificări la nivelul limbii în ciuda unei bune igiene bucale. Îngălbenirea limbii indică uneori o boală, iar acestea sunt 5 dintre cauzele posibile ale acestui simptom neobişnuit.
1. Uscarea cavităţii bucale
Sezonul răcelii şi gripei a sosit odată cu răcirea temperaturii, motiv pentru care mulţi respiră mai greu atunci când au nasul înfundat. Când respiri mai mult pe gură decât pe nas, uscarea cavităţii bucale reduce secreţia de salivă, ceea ce duce la o dezvoltare a bacteriilor. Acestea şi particulele de alimente rămân pe limbă şi pe dantură. Uscarea cavităţii bucale numită şi xerostomie conduce din aceste motive nu doar la îngălbenirea limbii şi la mirosul neplăcut al gurii, ci şi la apariţia cariilor dentare.
Atenţie!
Nu doar răceala sau gripa pot duce la uscarea gurii, ci şi boli serioase, precum diabetul.
2. Unele medicamente gastrointestinale
Medicamentele care conţin subcitrat de bismut cum sunt unele dintre cele gastrointestinale provoacă îngălbenirea limbii. Când subcitratul de bismut reacţionează cu sulful din gură poate păta limba dându-i o nuanţă galbenă, uneori portocalie sau chiar neagră.
Ştiai că...
...apa de gură conţine agenţi oxidanţi, peroxid, hamamelis sau mentol care da limbii diferite culori?
3. Boala inflamatorie numită limbă geografică
Această afecţiune este un mister, deoarece cauza nu este cunoscută. Apare când unele dintre proeminenţele fine de pe suprafaţa limbii lipsesc, făcând-o să arate ca o hartă. Acele locuri goale sunt roşii, dar pot fi şi galbene sau uşor dureroase.
Citeşte şi:
3 lucruri pe care ţi le spune limba despre sănătatea ta. Ce boli indică?
Semne că nu te speli corect pe dinţi. Nu le trece cu vederea!
4. Fumatul
Fumul de ţigară afectează igiena orală şi reduce albul dinţilor. Pe de altă parte, substanţele chimice îţi vor face limba mai galbenă cu fiecare ţigară.
5. O afecţiune ca icterul
Icterul este cea mai îngrijorătoare cauză a îngălbenirii limbii, deoarece indică leziuni hepatice. Această afecţiune îngălbeneşte pielea, albul ochilor, semnalând că ficatul este afectat şi nu poate bilirubina, pigmentul galben. Bilirubina este produsă când celulele roşii din sânge se descompun şi se acumulează, îngălbenind limba, ochii şi pielea.