Medicii avertizează: „Vă rugăm să nu beți alcool în timp ce vă aflați în avion!‟. Ce efecte are?

Dacă îți place să bei băuturi alcoolice în timpul zborului cu avionul, rezultatele unui nou studiu te-ar putea motiva să renunți la acest obicei. Potrivit specialiștilor, alcoolul consumat la altitudini mari afectează serios sănătatea cardiovasculară! 

image

Majoritatea companiilor aeriene le oferă pasagerilor posibilitatea să achiziționeze băuturi alcoolice de la bordul aeronavelor. Unele persoane consumă alcool pentru a-și inhiba frica de zbor, altele pentru că sunt de părere că adorm mai repede pe timpul zborului de lungă durată sau doar pentru a se simți mai bine. Totuși, rezultatele unor experimente de laborator arată că un astfel de obicei poate fi nociv pentru sănătate, inclusiv pentru tinerii sănătoși! 

Citește și acest articol: Cum îți poate afecta consumul de alcool pielea 

Cum te afectează consumul de alcool din avion 

Oamenii de știință au aflat că, atunci când oamenii adorm după ce au consumat alcool la presiune atmosferică scăzută, oxigenul din sânge scade la niveluri îngrijorătoare, iar ritmul cardiac crește chiar și la persoanele tinere și sănătoase: „Am fost surprinși să vedem că efectul alcoolului a fost atât de puternic. Vă rugăm să nu beți alcool în timp ce vă aflați într-un avion!‟, a îndemnat medicul Eva-Maria Elmenhorst, unul dintre cercetători. 

Chiar și când nu consumăm alcool, zborul cu avionul poate fi stresant pentru organism. Aerul uscat din cabină poate provoca deshidratare, iar poziția imobilă poate cauza dureri de oase și mușchi, iar, uneori, inclusiv cheaguri de sânge. Mai mult, presiunea de la altitudini mari poate contribui la scăderea saturației de oxigen în sânge, anunță „National Institutes of Health‟. 

Astfel, medicii îi avertizează în special pe cei predispuși la probleme cardiovasculare să nu consume alcool în timpul zborului, deoarece în combinație cu o saturație de oxigen scăzută poate avea urmări serioase pentru sănătate, precum: atac de cord, accident  vascular cerebral sau formarea de cheaguri de sânge: „De ani de zile le spun pacienților să nu bea alcool în timpul zborului. Acest studiu mă face să am și mai mare încredere în acest sfat‟, a declarat Dr. Deepak Bhatt, din New York, potrivit „NBC News‟

În cadrul cercetării, publicate în jurnalul „Thorax‟, s-au analizat 48 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care au dormit la bordul avionului, timp de 4 ore, după ce au consumat echivalentul a două cutii de bere sau a două pahare de vin. 

Astfel, s-a observat că la altitudinile înalte saturația de oxigen a scăzut la 85%, în timp ce frecvența cardiacă a crescut pentru a compensa nivelul scăzut de oxigen la o medie de aproape 88 de bătăi/minut. O saturație de 95% până la 100% este normală pentru adulții și copiii sănătoși, anunță „Centrul pentru Control și Prevenirea Bolilor‟, în timp ce o scădere sub 90% a saturației de oxigen este „îngrijorătoare‟.   

Sursă foto: Shutterstock  Recente

geamuri jpg
gătit online foto  Shutterstock jpg
retinol crema hidratanta de fata (1) jpg
166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg