Povestea omului care nu a dormit timp de 40 de ani. Din ce cauză?

După cum ne informează Fundația Somnului, somnul este esențial atât pentru buna funcționare a corpului, cât și pentru starea noastră psihică. Cei mai mulți adulți au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a funcționa normal, însă ce se întâmplă când cineva nu doarme timp de 40 de ani?

image

Pare imposibil să nu dormi ani la rând! Însă i s-a întâmplat lui Paul Kern, un soldat ungur care a fost împușcat în cap de un glonț rusesc în timpul războiului, a supraviețuit împușcăturii, însă a rămas cu niște efecte secundare bizare în urma rănii avute.

Paul Kern s-a înrolat în armata ungurească imediat ce-a fost declanșat Primul Război Mondial. În 1915, Kern se lupta cu soldații ruși când a fost împușcat în cap de unul dintre ei. Conform We Are the Mighty, blonțul a lovit tâmpla dreaptă și l-a făcut că cadă lat jos, inconștient. A fost dus apoi de urgență la spital și tratat pentru rana severă avută.

Lipsa somnului

În mod miraculos, Kern a supraviețuit. În mod absolut uimitor, n-a mai avut niciodată nevoie să doarmă și a mai trăit încă 40 de ani fără să mai pună vreodată capul pe pernă, ca noi toți, care n-am putea trăi fără somn maim ult de câteva zile. Cum de-a fost posibil acest lucru la el?

Viața n-a mai fost niciodată la fel pentru soldatul împușcat în cap. La început, după ce s-a recuperat și a putut merge acasă, credea că viața și-a reluat făgașul normal. După o vreme, Kern și-a dat seama că nu era deloc așa. Nu mai putea dormi. Dar nici nu mai era niciodată obosit, încât să simtă nevoia să se odihnească prin câteva ore de somn.

Cauza adevărată

Medicii credeau că situația inedită a lui Paul era inventată complet de el. Până la urmă, nu putem trăi fără somn. Murim dacă nu ne odihnim prin somn. Unul din doctorii vizitați a emis, într-un final, o teorie posibilă – cum că glonțul i-a distrus lui Kern și înlăturat, de fapt, exact bucata de creier responsabilă cu somnul. Și, drept urmare, acesta nu mai avea nevoie de somn și nici nu mai era capabil să adoarmă vreodată.  

foto - Shutterstock