Probleme de sănătate pe care le poţi trata cu sunătoare

Dereglări hormonale remedii naturiste jpeg

Folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru efectul său calmant, sunătoarea completeză lista remediilor care nu trebuie să-ţi lipsească din cămara cu plante medicinale. Consumată sub formă de infuzie sau decoct, tratează bolile digestive, pe cele de piele, dar şi afecţiunile ficatului.

Alungă stările de depresie

Ai o perioadă mai stresantă şi simţi că nu mai reuşeşti să faci faţă sarcinilor de la locul de muncă şi celor casnice? Un bun ajutor oferit de farmacia verde a naturii este sunătoarea,cunoscută în popor şi sub denumirea de planta-sufletului. Ea conţine hipericină,substanţă care acţionează la fel ca medicamentele prescrise în caz de depresie,stări de anxietate. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită la 300 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 8-10 minute,strecoară şi bea câte două-trei căni pe zi,până la ameliorarea simptomelor.

Ajută ficatul să se refacă

O bună modalitate prin care îţi poţi regenera ficatul este să consumi sub formă de cură remedii pe bază de sunătoare. Fitoterapeuţii spun că hiperforina,unul dintre compuşii din plantă,distruge virusurile care produc hepatita de tip B şi C. Pentru a prepara leacul,ai nevoie (în părţi egale) de:sunătoare (flori),coada şoricelului (flori),armurariu (seminţe),anghinare (flori),rostopască (frunze,flori). Macină plantele uscate şi seminţele cu râşniţa de cafea,apoi ia câte o linguriţă de pulbere,de trei ori pe zi,cu 30 de minute înainte de masă,timp de o lună. Înghite preparatul cu puţină apă.  

Plantă indicată în...

... indigestie/ sindromul colonului iritabil – câte două căni de infuzie pe zi/ trei săptămâni;

... colită (inflamaţie a mucoasei colonului) – o linguriţă rasă de pulbere de sunătoare de trei-patru ori pe zi/ 30 de zile;

... insomnie – extract de sunătoare sub formă de capsulă (îl găseşti în magazinele naturiste)/ câte trei pe zi,până la dispariţia neplăcerilor;

... dureri menstruale – o linguriţă de pulbere de sunătoare,de trei-patru ori pe zi/ o lună.

Trucul Click! pentru femei

Sunătoarea interacţionează cu medicamentele antidepresive şi cu cele împotriva durerilor. Aşa că este bine să o eviţi când iei aceste pastile. Mai multe studii au arătat că remediile din această plantă pot reduce eficienţa tratamentelor pentru scăderea colesterolului şi nu sunt recomandate când se iau contraceptive sau pastile pentru afecţiuni cardiace.