Remedii pentru durerile articulare

Te plângi frecvent de durerile articulaţiilor? Sau poate întâmpini această problemă în zilele când se schimbă vremea? Câteva leacuri din natură te ajută să alini neplăcutele simptome.
Bulină:Alte plante cu acţiune benefică în cazul durerilor articulare sunt frunzele de mesteacăn,fructele de ienupăr,rădăcina de lemn-dulce.
Sfat CPF
Dacă vrei să beneficiezi de proprietăţile plantelor,dar te ştii cu probleme de sănătate şi iei medicamente,cere mai întâi sfatul specialistului înainte de a urma tratamente naturiste.
Sarea Epsom întăreşte oasele
E bine să ştii că magneziul,furnizat organismului din surse naturale,este benefic în procesul de mineralizare a oaselor şi ajută la mai buna funcţionare a articulaţiilor. Sulfatul de magneziu natural,cunoscut şi sub numele de Sare Epsom,alină durerile,ajută la eliminarea stresului,ba chiar are efecte benefice asupra aspectului pielii. Ai nevoie de o jumătate de ceaşcă de sare Epsom,un vas mare,apă caldă. Procedează astfel:umple vasul cu apă caldă,adaugă sarea şi amestecă până se dizolvă. Cufundă apoi în lichid membrul superior sau inferior ale cărui articulaţii te dor. Poţi face şi baie cu sare Epsom:într-o cadă,adaugă 2 ceşti din acest compus,dizolvă,stai în apa caldă minimum 15 minute.
Frunzele de păpădie au proprietăţi antiinflamatoare
Frunzele de păpădie sunt bogate în vitaminele A şi C şi ajută la alinarea durerilor la nivelul articulaţiilor. Ajută şi la detoxificare. Fitoterapeuţii susţin că această plantă ar avea şi proprietăţi antiinflamatoare deoarece conţine acid linoleic,bogat în acizi graşi nesaturaţi. Organismul are nevoie de această substanţă pentru a produce prostaglandina care ajută la reglarea sistemului imunitar şi combate inflamaţia. Păpădia e de folos şi în tratarea artritei reumatoide. Ca să prepari ceai de frunze de păpădie,ai nevoie de următoarele ingrediente:3 linguriţe de frunze proaspete de păpădie (o linguriţă de frunze uscate),o cană de apă fiartă. Lasă la infuzat 5 minute. Bea două căni pe zi.
Scoarţa de salcie albă bate aspirina
Se spune că însuşi medicul antic Hipocrate ar fi scris despre proprietăţile curative ale acesteia. Scoarţa de salcie albă este bogată în salicină care,din clipa în care ajunge în organism,se transformă în acid salicilic,echivalentul aspirinei. Cunoscătorii spun că aspirina naturală ar avea un efect mai durabil decât cel al aspirinei de sinteză,diferenţa fiind că prima acţionează mai greu. Aspirina naturală are efect antiinflamator şi elimină durerea la nivelul articulaţiilor.Ai nevoie de două linguriţe de pulbere din acest remediu natural. La o cană de apă clocotită,adaugă cele două linguriţe şi lasă la fiert,la foc mic,5 minute,apoi lasă acoperit 30 de minute. Pentru că are un gust amărui,unora le place să îndulcească ceaiul călduţ cu miere. Mai poţi lua o linguriţă de pulbere de trei ori pe zi,fără apă,sau poţi inghiţi scoarţă de salcie sub forma de extract glicerinat,procurat din magazinele naturiste,2-3 ml de 3 ori pe zi.
Creţuşca împiedică retenţia apei
Are efect asemănător scoarţei de salcie deoarece conţine derivaţi ai acidului salicilic. Are acţiune diuretică,conferită de flavonoide,şi protectoare gastrică. Consumă creţuşca sub formă de ceai,care se prepară astfel:o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte. Bea 2-3 căni pe zi.
Ştiai că…
... extractul de coacaz negru ajută la ameliorarea proceselor inflamatorii,în special cele de la nivelul articulaţiilor? La nivel osteo-articular se poate asocia cu extractul din muguri de viţă de vie şi cu extractul din muguri de jneapăn pentru încetinirea deformărilor articulare.
Sfatul specialistului:
Dr. Daniela Buşneag,specialist în medicină generală,apifitoterapie şi homeopatie,Centrul de Sănătate şi Viaţa Armonia,Bucureşti
Administrate periodic,anumite preparate din plante ajută la menţinerea mobilităţii şi flexibilităţii articulaţiilor,contribuie la reducerea disconfortului la nivel articular şi la evitarea degradării cartilajelor. De asemenea,reprezintă un excelent diuretic,depurativ (favorizează eliminarea toxinelor),ajută la eliminarea acidului uric acumulat în ţesuturi şi protejează mucoasa gastrică. Spre exemplu,rădăcina de lemn dulce conţine o substanţă numită glicirizină care are o acţiune antiinflamatoare asemănătoare cortizonului. Studiile ştiinţifice au arătat prezenţa unei substanţe (carbenoxolona) care imprimă o importantă acţiune protectoare la nivelul mucoasei stomacului. Se poate lua sub forma de capsule sau de ceai.