Reţete de vinuri medicinale contra anemiei

1 72836 original jpg jpeg

Vinurile medicinal pot fi preparate din plante, fructe, legume sau rădăcinoase şi te ajută să combaţi anumite afecţiuni. Iată ce licori sunt bune contra anemiei!

Vin de urzică

Urzica are aminoacizi esenţiali,glucide,steroli,hormoni vegetali,enzime,uleiuri volatile,  dar şi varietate de vitamine (A,B1,B2,B9,C,K) şi minerale. Graţie compoziţie sale,este o plantă excelentă contra anemiilor,având acţiune hematopietică (de formare a celulelor sangvine) şi remineralizantă. Ai nevoie de 150-200 g de vârfuri de urzică,cu seminţe. Toacă totul mărunt,lasă la macerat o săptămână într-un litru de vin roşu,agitându zilnic. Strecoară,iar din lichidul rezultat bea o jumătate de pahar zilnic,dimineaţa,pe stomacul gol.

Vin de hrean

Rădăcina de hrean conţine vitamine din complexul B,vitamina C şi D. Mai oferă substanţe cu efect antibiotic,enzime,minerale. Pe vremuri,marinarii luau hrean în călătoriilor,pentru că planta putea să prevină apariţia scorbutului. Vinul de hrean este indicat în anemie,indigestie,boli de inimă sau litiază renală. Rade fin 15 linguri de hrean,pune-le într-o sticlă de un litru cu vin roşu. Lasă la macerat 8-10 zile,apoi strecoară amestecul. Consumă 3-4 linguri zilnic,timp de 3 săptămâni.

Vin de afine

Afinele sunt bogate taninuri şi în substanţe cu rol antioxidant şi remineralizant. Au rol de tonifiere,diuretic,dezinfectant,antihemoragic,antidiabetic,tonic hepatic,fiind recomandate într-o multitudine de afecţiuni. Ai nevoie de o jumătate de kilogram de afine şi de un litru de vin roşu. Fierbe fructele la foc mic,cu două pahare de apă,15 minute. Adaugă vinul roşu şi prelungeşte fierberea încă 15 minute,apoi strecoară. Bea câte un păhărel din preparatul rezultat,înainte de mesele principale.

Vin de hrean,creson şi trifoi

Tot contra anemiei,prepară următoarea reţetă:ai nevoie de 30 rădăcină proaspătă de hrean,30 g frunze de creson,15 g frunze de trifoi. Mărunţeşte totul,adaugă 7 g pulbere de muştar,16 g lingurea (Cochlearia officinalis) lăsată la macerat în puţin alcool alimentar. Adaugă totul într-un litru de vin alb,lasă 8 zile. Consumă câteva linguri de lichid,de două ori pe zi,înaintea meselor principale.