Ridichea neagră, de folos în crizele biliare

1 74114 original jpg jpeg

Dacă simţi o durere puternică în partea dreaptă a abdomenului, chiar sub coaste, e semn că suferi de colici biliare. În crizele acute, durerea poate să iradieze către centrul abdomenului sau către partea dreaptă a spatelui. Din fericire, există leac pentru această problemă.

De regulă,colicile biliare apar în urma unei mese copioase sau bogate în alimente grase. Cele mai frecvente cauze ale crizei sunt fie litiaza biliară (pietrele la bilă),fie colecisita. În afară de durere,suferindul poate avea crampe,vărsături,transpiraţii reci,febră.

Un remediu vechi

Ridichea neagră e folosită din vechime în medicina populară. A fost utilizată şi în antichitate,şi în Evul Mediu,când se credea că proprietăţile sale pot contracara efectele otrăvirii,dar şi ale răcelii sau ale diverselor neplăceri digestive. Rădăcinoasa având denumirea ştiinţifică Raphanus sativus te ajută să treci cu bine peste iarnă şi te vindecă de răcelile de sezon. Are coaja de culoare neagră,iar miezul ei alb se consumă crud ori sub formă de suc.

Efecte benefice

Bogată în uleiuri volatile,în vitamine (A,C,B1,B2,E) şi minerale (calciu,fosfor,magneziu,sodiu,potasiu),rădăcinoasa este un aliat în numeroase boli:migrene,viroze respiratorii,litiază renală şi biliară,dischinezie biliară,constipaţie,astm,bronşite,reumatism şi gută. De asemenea,este un bun detoxifiant,stimulează pofta de mâncare şi echilibrează atât nivelul de apă din corp,cât şi pe cel de sare.

Sucul dizolvă calculii biliari

Specialiştii în fitoterapie spun că sucul proaspăt de ridiche neagră contribuie la dizolvarea calculilor biliari (aşa-numitele pietre la bilă) şi la scăderea în intensitate a durerilor. Curăţă ridichea de coajă,dă-o prin răzătoare şi stoarce fâşiile obţinute cu ajutorul unei site sau printr-o bucată de tifon. Bea înainte de fiecare masă principală a zilei câte o ceaşcă. În acest timp nu consuma carne,mezeluri,ouă,brânză,băuturi alcoolice sau condimente. Dacă nu poţi să bei trei căni pe zi,poţi bea una singură dimineaţa,pe stomacul gol,apoi se recomandă să stai culcată pe partea dreaptă 30 de minute.

Atenţie! Nu consuma suc dacă suferi de gastrită hiperacidă!

Suc şi miere

Dacă nu îţi place gustul natural al sucului,îl poţi îndulci cu miere,astfel:la o cană de suc de ridiche neagră (250 ml),adaugă jumătate de pahar de miere şi ia câte 4-5 linguri din acest lichid între cele trei mese ale zilei. Mai poţi prepara suc astfel:ia o ridiche mare,scobeşte-o şi umple-o cu miere. Trebuie să o laşi aşa circa o săptămână,pentru ca mierea să se combine cu principiile active ale rădăcinoasei şi să devină aproape lichidă. Acest remediu se ia de 4-5 ori pe zi (se umple o lingură),între mese.

Cocktail din 4 legume

Tot pentru eliminarea pietrelor la bilă poţi mai poţi prepara un altfel de suc. Ai nevoie de un castravete,o ridiche neagră,un morcov şi o sfeclă. Curăţă-le,taie în bucăţi mici – fii atentă,să fie fie în proporţii egale- şi adaugă-le în storcător. Dacă îţi place sucul mai apos,adaugă în aparat şi ceva apă. Bea imediat după preparare 200 ml de suc,de trei ori pe zi,dimineaţa,la prânz şi seara. Dacă faci mai mult şi-l pui la frigider se oxidează,pierzându-şi proprietăţile. Este indicat să-l bei până la eliminarea calculilor.

Sfatul specialistului

Dr. Daniela Buşneag,specialist în medicină generală,apifitoterapie şi homeopatie,Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia,Bucureşti

Sucul de ridiche neagră poate ajuta în topirea şi eliminarea nisipului şi pietrelor de la nivelul vezicii biliare. În funcţie de perioada din an în care se face cura,primăvara se poate folosi sucul de la ridichile albe şi roşii iar iarna,de la ridichile negre. Cura se face timp de 6 săptămâni. Se începe dimineaţa pe stomacul gol,cu 100 ml,şi se creşte treptat în decursul a trei săptămâni la 400 ml,pentru a scădea din nou,în următoarele trei săptămâni,la 100 ml. Nu se administrează sucul celor care suferă de afecţiuni gastrice şi intestinale. În cazul celor care au probleme cu stomacul şi intestinele,se poate asocia,în părţi egale,sucul de ridiche cu cel de cartof crud. În timpul curei cu suc de ridiche se poate consuma ceai din următoarul amestec de plante:păpădie,tarhon,troscot şi osul iepurelui. Se face infuzie dintr-o linguriţă de amestec la 300 ml apă clocotită şi se beau 2-3 căni pe zi,3 luni.



Recente

chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg