STUDIU Îmbătrânim accelerat în două momente-cheie ale vieții. Care sunt punctele de cotitură?

Azi ești tânăr, mâine... Cercetătorii de la Stanford au descoperit două momente-cheie când îmbătrânirea este accelerată.

image

Odată cu trecerea anilor, corpul nostru trece printr-o serie de schimbări vizibile și invizibile. Însă potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Stanford din California, SUA, îmbătrânirea nu este un proces liniar, ci se accelerează în mod surprinzător în două momente specifice din viața noastră: în jurul vârstei de 44 de ani și, din nou, la 60 de ani. Aceste „salturi‟ bruște pot avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung.

Sunt afectați atât bârbații, cât și femeile

Studiul a analizat peste 135.000 de molecule și microorganisme (precum bacterii, virusuri și ciuperci) din probele de sânge ale 108 participanți, cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, și a descoperit că aceste componente nu se modifică într-un mod gradual, ci prezintă schimbări dramatice în anumite perioade. Conform dr. Michael Snyder, profesor de genetică la Stanford și autorul principal al studiului, „în jurul vârstei de 44 de ani este un moment de schimbare profundă, la fel ca și începutul anilor 60. Aceste modificări nu sunt doar o coincidență, ci afectează atât bărbații, cât și femeile.‟

Ce se întâmplă, de fapt?

Ce înseamnă, de fapt, aceste schimbări pentru sănătatea noastră? Dr. Brittany Ferri, terapeut ocupațional din New York, spune că perioadele de accelerare a îmbătrânirii pot aduce schimbări importante în modul în care funcționează corpul. În jurul vârstei de 40 de ani, mulți oameni se confruntă cu stres suplimentar și fac modificări de stil de viață care le pot afecta sănătatea. Pe măsură ce trecem de 60 de ani, apar schimbări evidente în sistemul imunitar și organele vitale, ceea ce crește riscul de afecțiuni specifice vârstei.

De exemplu, în jurul vârstei de 40 de ani, modificările moleculelor responsabile de procesarea grăsimilor și alcoolului în corp pot crește riscul de boli cardiovasculare, dacă nu sunt gestionate corect. Începând cu anii 60, sistemul imunitar devine mai vulnerabil, crescând riscul de probleme de sănătate legate de îmbătrânire.

Citește și: Cele 7 părţi ale corpului care îţi trădează vârsta, indiferent de machiaj sau de hainele purtate

Schimbări bruște și neprevăzute

Cercetătorii nu au fost surprinși de saltul din anii 60, având în vedere că multe boli asociate cu vârsta încep să se manifeste în această perioadă. Cu toate acestea, schimbarea de la mijlocul anilor 40 a fost neașteptată. Inițial, se credea că această modificare ar fi legată de menopauză sau perimenopauză la femei, dar s-a constatat că și bărbații experimentează aceleași schimbări, ceea ce sugerează că există alți factori mai importanți în joc, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Dieta și mișcarea, esențiale

Este esențial să adoptăm obiceiuri sănătoase înainte ca aceste schimbări să devină prea evidente. Potrivit dr. Snyder, notează foxnews.com, „trebuie să încercăm să ne ajustăm stilul de viață cât încă suntem sănătoși.‟. Începând din jurul vârstei de 40 de ani, este recomandat să acordăm o atenție deosebită alimentației, să reducem consumul de alcool și să gestionăm stresul pentru a susține sănătatea metabolismului și a inimii. După 60 de ani, mișcarea regulată devine crucială pentru a întări sistemul imunitar și pentru a menține o greutate sănătoasă.

Vezi și: Bârfa, un semn că îmbătrâneşti chiar dacă eşti tânără

@shutterstock

Editor: Raluca Toma