STUDIU Leguma care poate avea efecte similare cu medicamentele pentru diabet!
Știința ne arată din nou că prevenirea diabetului tip 2 ar putea fi mai simplă decât pare – poate fi la fel de ușor ca alegerea ingredientelor potrivite pentru bucătăria ta.

Leguma care poate ajuta la prevenirea diabetului
Un nou studiu publicat în revista Nature Microbiology și realizat de cercetători de la Universitatea din Gothenburg, Institutul de Medicină Moleculară din Finlanda și Universitatea Johns Hopkins, a analizat sulforafanul, un compus natural din legumele crucifere, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Mai exact, cercetătorii au studiat efectele lăstarilor de broccoli, care sunt deosebit de bogați în sulforafan.
Pentru a face acest lucru, 74 de persoane cu prediabet au fost împărțite în două grupuri:
- Grupul A a primit un supliment cu extract de lăstari de broccoli (BSE) zilnic timp de 12 săptămâni.
- Grupul B a primit un placebo (un supliment fals, fără ingrediente active).
Nici participanții, nici cercetătorii nu știau cine primea suplimentul real, ceea ce face ca acest studiu să fie randomizat, dublu-orb și controlat cu placebo – standardul de aur în cercetarea medicală.
A scăzut nivelul de zahăr în sânge
Cei care au consumat extractul de lăstari de broccoli au înregistrat o scădere a glicemiei, echivalent cu o reducere de 3,1%. Însă persoanele cu obezitate ușoară și o floră intestinală bogată în bacterii Bacteroides (care activează sulforafanul) au avut o scădere și mai mare, de 6,25%.
Comparat cu medicamentele prescrise în diabet
Deși aceste scăderi pot părea mici, orice reducere a glicemiei pe termen lung poate scădea semnificativ riscul de a dezvolta diabet tip 2.
Mai mult, cercetătorii au comparat aceste rezultate cu cele ale medicamentului Metformin, unul dintre cele mai prescrise tratamente pentru diabet; oamenii de știință sugerează că suplimentele cu extract de lăstari de broccoli – sau consumul regulat al acestora – pot avea efecte similare, fără efecte secundare.
Alimente bogate în sulforafan
Dacă vrei să introduci mai mult sulforafan în dieta ta, iată o listă de alimente care îl conțin din abundență: lăstari de broccoli, semințe de muștar, broccoli (crud sau aburit), ridichi (în special lăstarii), varză de Bruxelles, conopidă, varză (mai ales roșie), hrean, rucola, năsturel, gulii.
@shutterstock
Editor: Raluca Toma