Un remediu din plante naturale pentru contracturile musculare lombare

1 77647 original jpg jpeg

Ţi s-a întâmplat vreodată să ai dureri lombare după o şedere prelungită la calculator? Complexitatea societăţii din ziua de azi face în aşa fel încât majoritatea ocupaţiilor să necesite multe ore de muncă la calculator. Deşi ne uşurează munca, statul prelungit la calculator pune o presiune atât asupra ochilor, cât şi asupra musculaturii noastre, în special în zona lombară. În mod instinctiv, spatele ni se lipeşte de scaun şi ne încovoim, iar dintr-o dată ne aflăm într-o poziţie vicioasă. 

Training-ul de protecţia muncii la care participăm cu toţii când avem o slujbă sedentară ne reaminteşte de fiecare dată de una dintre bolile ocupaţionale ale statului la calculator - durerile de spate.

Statul la calculator a devenit o rutină, însă patologia bolilor ocupaţionale nu trebuie să intre în aceeaşi categorie. Citeşte mai departe ca să afli ce se întâmplă cu corpul tău în urma unei poziţii viciate şi ce remediu alternativ te poate ajuta să scapi de durerile lombare.

•Motivul pentru care zona lombară este afectată în timpul unei poziţii viciate

Zona lombară este printre cele mai afectate zone ale spateului, deoarece coloana vertebrală nu mai este aliniată corect.

În primul rând, şezutul pe scaun adaugă o presiune suplimentară asupra zonei lombare. De obicei, când stăm în picioare, greutatea corpului este susţinută de către membrele inferioare şi de către spate. În schimb, când stăm pe un scaun, toată greutatea trunchiului, capului şi a membrelor superioare este susţinută doar de către zona lombară. Este ca şi cum ai încerca să transporţi un sac de cartofi cu o singură mână.

1 image png png

 De asemenea, şezutul pe scaun aplică o forţă compresivă de 1.5 ori mai mare asupra zonei lombare decât statul în picioare. Mai mult decât atât, într-un studiu din 2004 s-a demonstrat ştiinţific că o modificare a posturii corpului, şezutul la scaun spre exemplu, scade înălţimea coloanei vertebrale. Efectul modificării înălţimii coloanei vertebrale se transpune într-o scădere a înălţimii noastre generale.  

Ce se întâmplă la nivelul discurilor intravertebrale cauzează, de fapt, durerile din zona lombară. Când şedem pe scaun, presiunea intradiscală creşte şi apar contracturile musculare. Poziţiile viciate, precum ar fi şezutul pe scaun pe timp îndelungat, conduc aşadar la contracturi musculare în zona lombară, care netratate pot cauza probleme mai grave de sănătate.

•Realitatea din teren este diferită faţă de ce scrie pe hârtie

Aud de la persoane din jurul meu că au dureri de spate ca urmare a statului prelungit la calculator. Durerile din zona lombară sunt printre primele probleme sesizate.

Pe hârtie cel puţin metodele de contracarare a acestor dureri arată promiţător. Corporaţiile de obicei oferă anumite privilegii angajaţilor, precum sesiuni de masaj lunare. Acestea oferă o bine meritată relaxare, însă datorită periodicităţii acestora nu conferă cel mai propice remediu pentru o durere de spate, cum ar fi cea lombară care poate apărea zilnic.

O recomandare pe care o ştim cu toţii este să ne mişcăm corpul timp de 5-10 minute la fiecare oră petrecută la calculator. De câte ori însă respectăm această recomandare?

Când eşti sub presiunea unui termen limită, nu îţi mai stă mintea la acest sfat, cu siguranţă. De multe ori avem de stat peste program ca să ne terminăm munca. De multe ori mâncăm la birou în timp ce lucrăm, din cauza presiunii timpului. Când avem de dat telefoane sau când suntem sunaţi încontinuu, nu mai găsim timp să ne mişcăm corpul.

•Un remediu din plante naturale te poate ajuta

Camforul, rozmarinul, lavanda şi cuişoarele sunt câteva plante naturale care, într-un amestec, reprezintă o soluţie alternativă la contracturile musculare din zona lombară. Fiecare dintre aceste plante luate separat nu au o eficienţă ridicată. Însă dacă sunt folosite împreună, efectul local este mai puternic.

image png png

  Spre exemplu, camforul combare rapid inflamaţia de la nivel articular, în timp ce cuişoarele au un efect relaxant asupra muşchilor, îndepărtând crampele şi contracturile. Totodată, rozmarinul reduce inflamaţia şi rigiditatea articulaţiilor ce rezultă în urma unei posturi greşite pe timp îndelungat.   

VAXICUM® SPORT este un unguent care conţine aceste plante naturale amintite mai sus. Efectul său local asupra durerii lombare, spre exemplu, este unul rapid şi după o primă aplicare vei putea observa îmbunătăţiri semnificative. Câteva ore bune de şezut în faţa calculatorului îţi pot cauza dureri lombare şi te fac să te simţi înţepenit. O simplă aplicare a VAXICUM® SPORT îţi va relaxa zona lombară şi vei putea să te mişti în voie, astfel ajungând să te concentrezi mai uşor pe performanţa ta la serviciu şi nu asupra neplăcerii cauzate de contractura musculară.