Vitamina D, nutrientul care nu trebuie să-ți lipsească iarna din alimentație. La ce ajută?

În sezonul rece, cantitatea de vitamina D (numită și „vitamina soarelui‟) ar putea să scadă sau să fie complet absentă. De aceea, este bine să suplimentezi aportul cu suplimente sau cu alimente care o conțin. 

image

Vitamina D este un nutrient de care organismul are nevoie pentru a menține oasele și dinții puternici. De asemenea, proprietățile sale neuroprotectoare, antiinflamatorii și antioxidante susțin sistemul imunitar, funcția musculară, buna funcționare a celulelor nervoase, normalizarea nivelului de colesterol din sânge și previn anumite boli, precum: scleroza multiplă, hipertensiunea arterială, depresia, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, gripa severă și diabetul de tip 1, informează „Healthline‟. 

Citește și: Așa îți dai seama că nu ai suficientă Vitamina D în organism! 

În perioada iernii, nivelul de vitamina D scade

Vitamina D este produsă în mod natural când ne expunem la soare, de aceea, în perioada iernii, când avem cea mai mare nevoie de ea, cei mai mulți dintre noi nu primim suficientă.  Din fericire, vitamina D se găsește și în anumite alimente, precum: pește gras (somon, sardine, hering, macrou), carne roșie, ficat, gălbenuș de ou, lapte și cereale, dar și în suplimente. 

Citește și: Ce suplimente cu vitamina D să alegi și pe care să le eviți! Sunt de calitate inferioară 

Care este cantitatea necesară de vitamina D de care avem nevoie 

Aportul corect de vitamina D este de 600 UI (15 mcg) / zi, la adulți, copii și adolescenți, iar la sugari (0-12 luni) de 500 UI (10 mcg) / zi. Dozele pot fi ajustate de medic, în funcție de nevoile fiecărui pacient. În caz contrar, deficitul poate provoca, în timp: slăbirea oaselor, dureri articulare, migrene, insomnie, căderea părului, niveluri reduse de testosteron la bărbați, dar și risc crescut de depresie. 

De reținut! 

Persoanele care trăiesc la latitudini medii și înalte, cele cu tenul închis, persoanele supraponderale, cele care urmează diete vegane, cele care suferă de boli osteo-articulare, dar și cele trecute de vârsta de 50 de ani pot avea niveluri inadecvate de vitamina D. De aceea, este absolut necesar să-și suplimenteze această nevoie. 

Sursă foto: Shutterstock