Jack Daniel, creatorul faimosului whiskey, omorât de propriul seif

Jasper Newton “Jack” Daniel (1849 – 1911) a fost un distilier de succes și un om de afaceri care a creat cel mai cunoscut brand de whisky din Statele Unite și, totodată, cea mai bine vândută astfel de băutură alcoolică din lume, odată cu deschiderea distileriei sale din Tennessee.

image

Iar cifrele de afaceri se mențin la aceleași cote superioare și-n ziua de astăzi. În 2017, cel mai recent an de când există disponibile astfel de informații, 16,1 milioane de astfel de produse au fost vândute în întreaga lume, un adevărat record pentru asemenea piață.  

Jack Daniel s-a născut în Lynchburg, Tennessee, și a început să lucreze de mic, pentru un preot, care-și câștiga existența și ca distilier. Băiatul nu dădea semne că ar fi fost interesat de călugărie sau alte domenii disponibile vremii, însă, atunci când șeful lui i-a arătat cum să folosească anumite mașinării din distilerie, Daniel a devenit brusc interesat și chiar pasionat. De fapt, a devenit, în scurt timp, un expert în ale whiskey-ului, motiv pentru care și-a luat licența pentru a vinde băuturi alcoolice încă de când era adolescent.

Început răsunător

Whiskey-ul creat de Jack Daniel a început să aibă succes, iar, în 1897, brandul său a început să-și contureze imaginea din momentul în care Jack a folosit sticle sub formă dreptunghiulară. Reputația distilierului la început de drum a câștigat enorm atunci când Daniel a primit medalia de aur pentru cel mai bun whiskey la Târgul Mondial St. Louis din 1904.

image

Asemenea recunoaștere i-a adus faimă națională. Bietul om, însă, n-a apucat să se bucure prea mult de propriul succes, fiind omorât chiar în propriul birou de un obiect care părea până atunci inofensiv. De fapt, n-a apucat nici Prohibiția, sfârșind prematur în cel mai absurd mod posibil…

Moarte absurdă

Jack uita adesea combinația de la seiful din biroul lui și se baza de fiecare dată pe angajații lui fideli să-l ajute să deschidă cutia sa cu valori. Însă, într-o zi de octombrie 1911, s-a dus devreme la serviciu și-a ajuns înaintea subalternilor săi. A încercat să deschidă seiful și n-a reușit. Enervat la culme, a tras un picior ușii de metal a seifului și, drept urmare, s-a lovit la degetul cel mare.

Degetul s-a infectat, iar infecția s-a răspândit în corp fără ca vreun medic să poată împiedica acest lucru. De fapt, Jack Daniel a murit din cauza infecției la picior pe 10 octombrie 1911, iar povestea morții sale absurde a devenit cunoscută în întreaga lume.

image

Legenda continuă

Seiful care l-a omorât pe marele distilier a fost expus, spre încântarea publicului, în fabrica Jack Daniel’s și chiar a fost trimis într-un turneu public, pentru a confirma legenda celui mai cunoscut whiskey din lume.

Foto - Shutterstock