Când ar trebui să te îngrijoreze nodulii la sân
Apariţia nodulilor la sâni este motiv de impacientare pentru orice femeie. Medicii ne spun că, în cele mai multe cazuri, aceştia nu sunt de natură canceroasă. Totuşi, este nevoie de supravegherea lor atentă.
Formarea nodulilor este pusă pe seama modificărilor hormonale specifice ciclului menstrual,care afectează ţesutul mamar. Nodulii pot avea consistenţă moale sau dură şi pot da sau nu dureri locale sau disconfort. De cele mai multe ori,durerea la nivelul sânului este motivul pentru care femeile se prezintă la medic.
Cu toate că în 9 din 10 cazuri,nodulii mamari sunt de natură benignă,aceste formaţiuni necesită consult de specialitate,eventual,tratament şi urmărire.
Mastoza fibrochistică (numită şi displazie mamară,mastopatie fibrochistică sau mastoză chistică) este cea mai frecventă afecţiune benignă a sânului,fiind întâlnită la aproape 60% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. De fapt,mastoza nici nu este considerată practic o boală,ci o leziune mamară.
Printre simptomele mastozei fibrochistice se numără senzaţia de tensiune sau de greutate la nivelul sânului şi durerea accentuată în perioada premenstruală,care se reduce după menstruaţie. În cadrul mastozei fibrochistice,se formează mase chistice la unul sau la ambii sâni,care se pot reduce sau pot să dispară după menstruaţie.
Unele chisturi trebuie îndepărtateChisturile de dimensiuni mari şi dureroase se pot aspira cu un ac fin,existând însă posibilitatea ca lichidul aspirat să se refacă după un timp. Alte formaţiuni solide care se pot simţi la palpare sunt fibroadenoamele,tumori benigne ale sânului. Acestea sunt alcătuite din glande mamare şi ţesut fibros (stromă).