Când ar trebui să te îngrijoreze nodulii la sân

1 65447 original jpg jpeg

Apariţia nodulilor la sâni este motiv de impacientare pentru orice femeie. Medicii ne spun că, în cele mai multe cazuri, aceştia nu sunt de natură canceroasă. Totuşi, este nevoie de supravegherea lor atentă.

Formarea nodulilor este pusă pe seama modificărilor hormonale specifice ciclului menstrual,care afectează ţesutul mamar. Nodulii pot avea consistenţă moale sau dură şi pot da sau nu dureri locale sau disconfort. De cele mai multe ori,durerea la nivelul sânului este motivul pentru care femeile se prezintă la medic.

Cu toate că în 9 din 10 cazuri,nodulii mamari sunt de natură benignă,aceste formaţiuni necesită consult de specialitate,eventual,tratament şi urmărire.

Mastoza fibrochistică (numită şi displazie mamară,mastopatie fibrochistică sau mastoză chistică) este cea mai frecventă afecţiune benignă a sânului,fiind întâlnită la aproape 60% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. De fapt,mastoza nici nu este considerată practic o boală,ci o leziune mamară.

Printre simptomele mastozei fibrochistice se numără senzaţia de tensiune sau de greutate la nivelul sânului şi durerea accentuată în perioada premenstruală,care se reduce după menstruaţie. În cadrul mastozei fibrochistice,se formează mase chistice la unul sau la ambii sâni,care se pot reduce sau pot să dispară după menstruaţie.

Unele chisturi trebuie îndepărtateChisturile de dimensiuni mari şi dureroase se pot aspira cu un ac fin,existând însă posibilitatea ca lichidul aspirat să se refacă după un timp. Alte formaţiuni solide care se pot simţi la palpare sunt fibroadenoamele,tumori benigne ale sânului. Acestea sunt alcătuite din glande mamare şi ţesut fibros (stromă).

Citeşte restul materialului pe clicksanatate.ro.Recente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg