Care sunt cauzele durerilor de spate?

1 73223 original jpg jpeg

Fiecare dintre noi ne-am plâns, măcar o dată, de durerile de spate. Fie că ai 20 sau 40 de ani, durerea din zona lombară este resimţită la fel de intens. De ce apar aceste dureri?

Ai făcut o mişcare bruscă

Unele mişcări bruşte sau greşite pot declanşa o durere puternică. Evită mişcările de rotaţie sau să te apleci brusc.

Ai ridicat un obiect greu

Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei durerilor lombare este suprasolicitarea spatelui,prin ridicarea unor obiecte grele. Ori de câte ori trebuie să te apleci,îndoaie-ţi genunchii! În felul acesta nu-ţi soliciţi spatele prea mult.

Ai stat pe scaun sau în picioare prea mult timp

Dacă petreci multe ore în aceeaşi poziţie,fie în picioare,fie pe scaun,ai toate şansele să te doară spatele. La fel se va întampla şi dacă te concentrezi asupra monitorului,deoarece suprasoliciţi muşchii şi oasele gâtului,umerilor şi spatelui. Atunci când lucrezi la computer,poziţia recomandată este următoarea:privirea să îţi cadă pe prima treime din ecran,antebraţele să fie aproape paralele cu podeaua atunci când scrii la tastatură,coatele de o parte şi de alta,iar picioarele pe podea. Totodată,este indicat să-ţi alegi un scaun ergonomic şi să faci o pauză de 5-10 minute la fiecare 2 ore de lucru. De asemenea,poţi să faci acasă exerciţii fizice,de stretching. Acestea vor relaxa musculatura şi vor atenua durerile.

Citeşte şi:Afecţiunile tiroidei:tratament sau chirurgie?

Citeşte şi:Afecţiuni transmise prin gene

Eşti însărcinată

Durerile de spate se accentuează în ultimele 3 luni de sarcină. Ele apar în zona şoldului şi a mijlocului. Din acest motiv ai tendinţa să te apleci pe spate. În felul acesta,soliciţi foarte mult coloana vertebrală. Este bine să porţi un brâu sau un corset care să susţină zona lombară,în timpul şi după sarcină,mai ales atunci când ridici,mergi sau ţii bebeluşul în braţe. Pentru atenuarea durerilor,încearcă exerciţiile de stretching pentru gravide  sau un tratament bazat pe fizioterapie.