Cât de des trebuie să mergi la stomatolog în timpul sarcinii

1 73056 original jpg jpeg

Vizitele la stomatolog preventive sunt nu doar sigure, dar şi recomandate de medicii ginecologi. Creşterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii modifică placa şi bacteriile de la nivelul acesteia, cauzând umflarea, înroşirea, sângerarea gingiei şi reţinerea resturilor alimentare.

Astfel vizitele la stomatolog în timpul sarcinii sunt esenţiale pentru a evita infecţiile orale,cum ar fi gingivita de sarcină care favorizează înmulţirea plăcii bacteriene şi duce la distrugerea ligamentelor ce ţin dinţii în os,care e baza tuturor celorlalte formaţiuni anatomice.

Înainte de a rămâne însărcinată

Este indicat să-ţi faci un consult amănunţit înainte de a rămâne însărcinată,pentru a rezolva orice problemă ce necesită anestezie şi/sau radiografie. Dr. Andra Custura,medic stomatolog Andra Smile recomandă un detartraj,periaj şi airflow,alături de examinarea gingiei şi plombarea (obturarea) cariilor.

În timpul sarcinii

Primul pas pe care este nevoie să-l faci atunci când rămâi însărcinată este să-l anunţi pe medicul dentist de starea ta. Dacă este posibil,tratamentele în primul trimestru şi în a doua jumătate al celui de-al treilea trimestru vor fi evitate,deoarece acestea sunt cele mai importante momente în dezvoltarea organelor copilului şi este bine să nu expunem corpul la factori de risc şi stres suplimentar. În al treilea trimestru devine oricum foarte dificil să stai mult întinsă pe spate,aşa că majoritatea lucrărilor şi intervenţiilor ar trebui realizate în cel de-al doilea trimestru,perioada în care este permisă şi anestezia.

De asemenea,medicul stomatolog trebuie să ştie dacă urmezi vreun tratament medicamentos sau iei vitamine prenatale prescrise de medicul ginecolog pentru a-ţi putea personaliza tratamentul. Radiografiile nu sunt indicate pe parcursul sarcinii.

”Femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu igienizări de două ori în timpul sarcinii,pentru a evita gingivita de sarcină prin tratament local şi cariile,întrucât există risc de erupţii,microbii devin mai agresivi deoarece gravidele mănâncă mai des,iar astfel creşte şi riscul plăcii bacteriene. În primele trei luni nu se va face anestezie,cariile profunde care dau dureri se vor putea trata prin utilizarea unui pansament calmant,devitalizant. Este indicat să-şi perieze dinţii de două ori pe zi,dimineaţa şi seara înainte de culcare şi să se folosească aţă dentară. Recomandarea noastră este să nu treacă cu vederea sângerările şi iritaţiile gingivale şi să se prezinte de urgenţă la medic. Femeile care ştiu că suferă de gingivită şi paradentoză ar trebui să meargă la consult chiar de 3-4 ori în timpul sarcinii”,explică Andra Custura,medic stomatolog Andra Smile.

Anestezia şi radiografiile în timpul sarcinii

În prezent există studii contradictorii în ceea ce priveşte efectele secundare ale anestezicilor. Dacă lucrările dentare sunt necesare,cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie minimă sau se pot folosi pansamentele calmante,devitalizante. Când mămica se simte confortabil şi nivelul de stres al copilului este minim.

Dacă este nevoie de antibiotice pentru a preveni sau trata infecţiile,penicilina sau amoxicilina pot fi prescrise femeilor gravide,însă nu înainte de a discuta şi cu medicul ginecolog. Este important să se evite tetraciclina,ce poate cauza decolorarea şi/sau pătarea temporară sau permanentă a dinţilor copiilor.

Şi în cazul radiografiilor părerile sunt împărţite. Conform Colegiului American de Radiologie,nicio radiografie nu are o doză de radiaţie suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului. Cu toate acestea este bine să se evite orice risc.

Sfaturi în timpul sarcinii

Dr. Andra Custura recomandă femeilor însărcinate să urmeze paşii următori pentru a-şi păstra dinţii sănătoşi în timpul sarcinii:

•        O dietă alimentară echilibrată bogată în produse lactate,brânzeturi şi iaurt reprezintă o sursă foarte bună de minerale esenţiale care ajută la dezvoltarea dinţilor,gingiilor şi oaselor bebeluşului.

•        În schimb consumul de dulciuri şi prăjituri ar trebui redus cât se poate de mult pentru a proteja dinţii,de asemenea şi mesele dese care cresc riscul de dezvoltare a cariilor dentare.

•        Spălatul pe dinţi ar trebui realizat cu atât mai des cu cât şi mesele sunt mai dese.

•      În cazul în care aveţi greţuri şi nu suportaţi pasta de dinţi,puteti să periaţi şi fără pastă sau să înlocuiţi pasta cu bicarbonat de sodiu sau cu o altă pastă de dinţi naturală care ar putea fi tolerată mai uşor..Nu te spăla pe dinţi imediat după ce ţi-a fost rău să nu atragi un nou episod de greţuri. Poţi în schimb clăti gura cu apă şi să speli dinţii după liniştirea stomacului.

•              Menţine-ţi circulaţia sângelui la cote normale,ţinându-ţi încrucişate picioarele şi uşor flexate atunci când stai pe scaun la dentist. Poţi folosi şi o pernă pentru mai mult confort.

•        Adu-ţi muzica preferată pe care să o poţi asculta în căşti atunci când mergi la dentist.Recente

Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg