Ce boli duc la căderea părului

1 74049 original jpg jpeg

Când îţi cade părul masiv, fără vreo cauză aparentă, e posibil să suferi de o boală nedepistată. Află ce maladii pot duce la căderea firelor de păr.

Anemia feriprivă

Anemia feriprivă se caracterizează prin faptul că sângele nu are în compoziţie suficiente celule roşii – ceea ce înseamnă aport mai mic de oxigen la nivelul ţesuturilor şi organelor. Simptomele sunt oboseală extremă,slăbiciune,paloare,ameţeli,dureri de cap şi căderi masive de păr. Femeile care suferă de pierderi mari de sânge mestrual sau care nu consumă suficiente alimente bogate în fier pot să prezinte acest tip de afecţiune. Un simplu test de sânge va depista dacă eşti anemică sau nu. În caz afirmativ,include în dietă carne roşie (carne de vită,de porc),carne albă (peşte),legume cu frunze verzi,fasole,mazăre. Pentru căderile de păr,ţi se pot recomanda suplimente care includ biotină,silicaţi şi L-cisteină. Consumă şi alimente bogate în vitamina C,care ajută absorbţia fierului. Doctorul îţi poate prescrie şi suplimente cu fier.

Hipotiroidie

Milioane de femei din întreaga lume suferă de această afecţiune. Hipotiroidie înseamnă că glanda tiroidă produce cantităţi insuficiente dintr-un hormon care e reponsabil pentru un metabolism echilibrat,pentru activitatea normală a inimii şi buna dispoziţie. Lipsa hormonului duce la simptome precum creşterea în greutate,oboseala,depresia,dificultăţi de concentrare – iar unghiile şi pielea sunt mai fragile. Părul cade cu uşurinţă,chiar şi sprâncenele se răresc. Dacă bănuieşti că aceasta ar putea fi cauza căderii părului,fă-ţi o analiză de sânge (TSH) care va indica imediat dacă e vorba de o problemă hormonală sau nu. În caz afirmativ,tratamentul cu hormon de sinteză remediază problema.

Anxietate

Telogen effluvium este un fenomen care este cauzat de sarcină,intervenţii chirurgicale majore,pierderi drastice în greutate sau stres extrem. Poate fi şi efectul secundar al tratamentului cu medicamente antidepresive,betablocante,antiinflamatoare. Zilnic,vei constata că pierzi pumni de păr,după ce te speli pe cap sau te piepteni. Din păcate,nu există analize care să confirme sau nu faptul că suferi de Telogen effluvium. Dar,dacă în viaţa ta au avut loc,recent,evenimente stresante,aceasta ar putea fi cauza. Dacă bănuieşti că medicamentele sunt de vină,vorbeşte cu doctorul curant – acesta va putea să-ţi reajusteze doza.