Ce nu ai voie să consumi când iei antibiotice. 5 alimente de evitat

simeon stalpnicul png

Faptul că urmezi un tratament medicamentos înseamnă că vrei să te faci bine cât mai curând, deci ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să prelungeşti agonia prin consumul unor alimente greşite. Iată ce nu ai voie să consumi când iei antibiotice.

Mâncarea are un impact destul de puternic asupra eficienţei medicamentelor.

De fapt,alimentele ajung să interactioneze cu antibioticele luate,în trei moduri:blochează absorbţia medicamentului propriu-zis,încetineşte viteza cu care acesta este absorbit sau interferează cu modul în care organismul tău descompune medicamentul.

1. Ce nu ai voie să concumi când iei antibiotice - Băuturi şi alimente acide

Evită tot ce are o componentă acidă. Aici intră fructele citrice,ciocolata,băuturile răcoritoare şi produsele alimentare pe bază de roşii,cum ar fi ketchup-ul sau pasta de tomate.

Acestea afectează capacitatea organismului de a absorbi medicamentul.

2. Lactate

Calciul din produsele lactate blochează absorbţia de antibiotice.

Iaurtul este singurul produs din lapte pe care ar trebui şi poţi să-l consumi în timp ce iei antibiotice,deoarece conţine probiotice care să încurajează dezvoltarea bacteriilor bune din intestin,ajutându-ţi corpul să se recupereze după asaltul antibioticelor şi să se vindece mai repede.

În plus,probioticele prevenin diareea,care este un efect secundar comun al antibioticelor.

3. Ce nu ai voie să concumi când iei antibiotice - Calciu şi fier

Ca şi în cazul calciului,fierul interferează,de asemenea,cu absorbţia medicamentelor. Dacă eşti pe antibiotice,încearcă să aştepţi cel puţin trei ore înainte să iei suplimentul de fier.

4. Alimente bogate în fibre

Sunt foarte sănătoase,dar nu sunt cea mai bună opţiune atunci când iei antibiotice,deoarece  pot încetini viteza cu care produsele alimentare şi,implicit medicamentul,sunt procesate de stomac.

Alimentele bogate în fibre includ cerealele integrale,lintea şi fasolea.

5. Ce nu ai voie să concumi când iei antibiotice - Alcool

Alcoolul nu interferează efectiv cu efectul antibioticelor,dar poate provoca reacţii adverse,precum probleme gastrointestinale şi ameţeli.

Acesta trebuie evitat până când te recuperezi complet.