Control ginecologic. Ce înseamnă şi cum te pregăteşti pentru el

control ginecologic jpeg

Este neplăcut pentru cele mai multe dintre noi, dar un control ginecologic este unul necesar. Este o măsură importantă pentru controlul sănătăţii feminine fie că este un control de rutină, fie că este vorba despre o afecţiune.

Primul control ginecologic este bine să aibă loc imediat ce pacienta a devenit activă din punct de vedere sexual. Apoi,această examinare este bine să aibă o frecvenţă anuală. În medie, un control ginecologic nu durează mai mult de 15-20 de minute şi este împărţit,să-i spunem,în două etape:discuţia cu pacientul,urmată de examinarea clinică.

Recomandări pentru un control ginecologic

Este recomandat ca pacientele să aibă notate evoluţia ciclului menstrual,însemnări despre sângerările menstruale cum ar fi frecvenţa,durata,cantitatea,simptome înainte şi în timpul perioadei delicate. Pentru un control ginecologic propriu-zis,pacienta se va întinde pe masa cu suporturi pentru picioare. Urmează apoi examinarea vaginului şi a colului uterin pentru care medicul va folosi un instrument numit speculum sau valve. Colectarea celulelor pentru testul Babeş-Papanicolau este următorul pas şi constă în colectarea unor celule de pe suprafaţa colului uterin. Urmeaza examinarea,cu ajutorul a două degete,a vaginului,a formei şi mărimii acestuia,a trompelor uterine şi a ovarelor. Este posibil,de asemenea,ca medicul să facă şi un examen rectal.

Alte investigaţii suplimentare în cadrul unui control ginecologic pot fi o ecografie transvaginală – permite vizualizarea organelor genitale interne şi a unei eventuale sarcini,colposcopie – o metodă de examinare a colului uterin şi de punere în evidenţă a leziunilor precanceroase şi canceroase,examenul pentru depistarea virusului HPV (Human Papiloma Virus) care duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.

Ştiai că

Cancerul de col uterin (cervical) este a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

Ce trebuie să faci înainte de a merge la medic la un control ginecologic

Este recomandat ca fiecare control ginecologic să aibă loc între zilele 8-12 ale ciclului menstrual (se socoteşte începând din ziua 1 a menstrei).  Apoi,înainte cu 24 de ore de vizita programată la medicul ginecolog pacienta nu trebuie să facă sex şi nici spălături intravaginale pentru a nu modifica secreţia vaginală. Folosirea gelurilor intime,a atampoanelor intrene ori introducerea în vagin a ovulelor trebuie evitate din acelaşi motiv. Este obligatoriu ca pacienta să efectueze toaleta genitală externă înainte de consult.

Un control ginecologic este privită ca o experienţă incomodă din cauza disconfortului sau a senzaţiei de jenă,ruşine a pacientei. Dar cu o pregătire psihologică minimă înainte de a face programarea la consult,această barieră poate fi depăşită,mai ales dacă femeia ştie dinainte care sunt paşii fireşti ai unei consultaţii ginecologice.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Este bine ca mamele să îşi aducă fiicele la controlul ginecologic chiar înaintea începerii vieţii sexuale,pentru a fi consiliate de un specialist şi pentru a li se crea obiceiul de a veni la doctor. Vizita la ginecolog este bine să devină o rutină medicală anuală. Doar în cazuri speciale în care pacientele sesizează faptul că secreţiile vaginale au un aspect anormal – abundente,au un miros neplăcut,cu o culoare şi textură diferită-,prezintă iritaţii şi mâncărimi neobişnuite,sângerări anormale,dureri vaginale în timpul actului sexual,dereglări ale ciclului menstrual sau absenţa acestuia se impune prezentarea la medicul ginecolog mai devreme de vizita obişnuită anuală. 



Recente

Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg
Tort cu prune si bezea  Sursa foto shutterstock 2005395161 jpg
shutterstock 2136441693 jpg
Tarta cu ciuperci si pui  Sursa foto shutterstock 1239723775 jpg
shutterstock 2051099930 jpg
Trandafirii vor fi plini de flori daca ii ingrijesti asa in septembrie  Sursa foto shutterstock 2210209051 jpg
femeie în vârstă  foto   Shutterstock jpg
Tort cu mere si merisoare  Sursa foto shutterstock 303532685 jpg
shutterstock 2402713721 jpg
YxCwpga   Imgur jpg
balsam de par xpertbeauty jpg
dietă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2266400827 jpg
clickpentrufemei ro (13) jpg
Obiceiul care imbunatateste memoria  Sursa foto shutterstock 2342429789 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
shutterstock 322113692 jpg