Crampele musculare indică bolile de care suferi

1 81804 original jpg jpeg

Când crampele musculare se manifestă frecvent, aparent fără cauză, pot semnaliza diverse tulburări de care nu ai habar. E un semnal de alarmă pe care nu trebuie să-l ignori!

Cum se manifestă crampele musculare

Crampele musculare se manfiestă prin contracţii dureroase involuntare, ce nu pot fi controlate, ale unui muşchi sau ale unor grupe musculare, antrenând o incapacitate funcţională temporară a muşchilor. De obicei, sunt de scurtă durată, dar extrem de neplăcute. Cele mai afectate sunt membrele inferioare, în special la nivelul pulpei.

Tulburările metabolice dau crampe musculare

Deshidratarea asociată cu pierderea de săruri minerale, efortul fizic intens, tulburările vasculare, tulburările metabolice (lipsa unor anumite substanţe nutritive în organism –potasiu, magneziu, vitaminele B1, B5, B6) pot cauza crampe musculare. Temperaturile extreme – frigul, în special – sunt vinovate pentru circulaţia sangvină deficitară în membrele inferioare. Alte cauze ale crampelor sunt problemele vasculare la nivelul picioarelor, diabetul, scleroza în plăci, poliomelita, boala Parkinson.

Crampele musculare indică probleme de circulaţie

Tromboza, varicele, flebita, care produc probleme de circulaţie sangvină la nivelul membrelor inferioare, se manifestă şi prin crampe musculare. Acesta pot să mai apară şi din cauza unei ischemii musculare, adică al unui aport de sânge insuficient în muşchii picioarelor. Depunerile de colesterol pe arterele care irigă membrele inferioare pot să reducă debitul de sânge şi de oxigen la nivel muscular, rezultatul fiind contracţiile musculare involuntare.

Diabetul, o cauză a crampelor musculare

Crampele musculare la picioare sunt frecvente în caz de diabet, şi sunt cauzate de glicemia crescută, oboseală, deshidratarea specifică bolii, poliurie (cantitatea de urină eliminată e mai mare, ceea ce duce la deshidratare), tulburări ale sistemului nervos asociate afecţiunii (care duc la dificultăţi de transmisie neuromusculară).

Carenţele de substanţe nutritive provoacă crampe musculare

Lipsa de magneziu şi de potasiu din organism poate provoca contracţii involuntare ale musculaturii. Carenţele sunt cauzate de transpiraţiile abundente, de boli asociate cu vărsături şi diaree (acestea dau şi crampe abdominale), de o alimentaţie necorespunzătoare, de abuzul de alcool. Anumite medicamente – laxativele, diureticele – sunt susceptibile de a duce la carenţe de magneziu, şi pot fi la originea crampelor.